Korrespondent: Filippinernes befolkning støtter stadig Dutertes blodige narkokrig

I de seneste to dage er over 50 mennesker blevet dræbt i politiaktioner mod narkokriminalitet i Filippinerne.

Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte (i midten), gik til valg på løftet om at slå hårdt ned på landets narkokriminelle - det løfte har han holdt. (Foto: MARK R. CRISTINO © Scanpix)

I Filippinerne er mindst 26 personer i nat blevet dræbt under politiaktioner i hovedstaden Manila.

Det er anden gang i denne uge, at præsident Rodrigo Dutertes krig mod narkokriminelle har kostet mange ofre - natten til tirsdag blev 32 personer dræbt under lignende aktioner.

Sammen markerer de en af de blodigste perioder i narko-krigen, der har kostet flere tusinde filippinere livet, siden Duterte kom til magten for et års tid siden.

Jeg har selv været i Manila og oplevet, hvordan det her foregår, og der er i realiteten tale om en udryddelseskampagne.

Philip Khokhar, asien-korrespondent

Præsidentens ordre

Selvom de mange drab ifølge myndighederne finder sted som følge af sammenstød mellem politifolk og narkokriminelle, så er der reelt tale om en udryddelseskampagne, fortæller DR Nyheders Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

- Man siger fra myndighedernes side, at man forsøger at anholde de her folk, men at narkomaner og stofsælgere modsætter sig, så det kommer til kampe mellem politi og narkokriminelle. Men jeg har selv været i Manila og oplevet, hvordan det her foregår, og der er i realiteten tale om en udryddelseskampagne fra politiets side.

- Præsident Duterte har givet ordre om, at de skal slå både narkomaner og pushere ihjel hver eneste nat, og det er i realiteten det, der foregår – ikke bare i Manila, men i store dele af Filippinerne.

Endnu en formodet narkohandler ligger dræbt på gaden efter en politioperation i Filippinernes hovedstad, Manila, natten til i dag. (Foto: Nóel Celis © Scanpix)

Ikke chokerede

Dutertes tilgang har ført til skarp international kritik, men det lader ikke til at påvirke præsidenten.

- Menneskerettigheder? Mine politifolk og soldater dør - hvad er skyld i krigen, hvis ikke narko? Så nævn ikke menneskerettigheder, svarede Duterte, da han for en uges tid siden fik kritiske spørgsmål om netop det emne.

De brede masser i Filippinerne virker ikke chokerede over det, der sker.

Philip Khokhar

Selvom kritikere af Duterte – både i Filippinerne, men også internationalt - kalder Dutertes krig mod narko for brud på menneskerettighederne, så har præsidenten fortsat opbakning fra landets brede befolkning, fortæller Philip Khokhar.

- Duterte er blevet valgt på den her politik. Han sagde allerede før præsidentvalget sidste år, at hvis han blev præsident, så ville han gå aggressivt til værks, og det ville koste både narkomaner og pushere livet. Og der er mange i den brede befolkning, som støtter den her hårde kampagne.

- De mener, at det er på tide, at der bliver gjort op med den meget udbredte kriminalitet, der er i Filippinerne. Så selvom der er nogle, der råber op og siger, at det er brud på menneskerettighederne, så må man sige, at de brede masser i Filippinerne virker ikke chokerede over det, der sker.

En filippinsk mand reagerer efter at have fundet en pårørende dræbt af politiet under en politiaktion i nat. (Foto: Ezra Acayan © Scanpix)

Forfejlet og distraherende

Filippinerne er da også plaget af høj narkokriminalitet, særligt i landets største byer, hvor en høj andel af indbyggerne i byernes slumområder både tager og sælger stoffer.

- Men alle eksperter indenfor det her område siger, at det her er ikke sådan, man bekæmper misbrug blandt narkomaner – ved at true med at slå dem ihjel. Det får ikke folk til at holde op med at tage stoffer. At det i virkeligheden bliver en form for falsk kamp mod stoffer, som Duterte fører.

- Samtidig siger kritikere også, at regeringen overdriver problemet, og at man i virkeligheden bruger den her kampagne til at fjerne fokus fra andre områder, hvor regeringen ikke har særligt stor succes med at gennemføre sin politik.