Korrespondent: Fire udfordrende år venter Erna Solberg

ANALYSE Regeringsdannelse, færre penge til velfærd og en omstilling fra olie til grøn energi ligger i kortene for Norges genvalgte statsminister og hendes parti.

Erna Solberg har genvundet posten som Norges statsminister - så snart hun har dannet regering.

Det står klart, efter et flertal af vælgerne stemte på blå blok ved gårsdagens valg til Stortinget.

Med 95,1 procent af stemmerne optalt, har Solbergs parti Høyre sammen med sine støttepartier, Fremskridtspartiet, Venstre og Kristendemokraterne, 89 mandater, mens Arbejderpartiet og de øvrige partier på venstrefløjen fik 80.

Og Erna Solberg kan takke de små støttepartier for, at hun i dag fortsat kan kalde sig statsminister. Det vurderer Anna Gaarslev, DR's Europa-korrespondent.

- Det stod klart, at hun ville forsætte som statsminister sent i aftes, da man kunne se, at Venstre, det lille borgerlige støtteparti, lige præcis kravlede op over spærregrænsen. Det var det, der sikrede Erna Solberg fire år mere i statsministerstolen. siger hun.

Støttepartier vil kræve betaling

Den genvalgte statsministers første opgave bliver at danne en regering - men det bliver ingen smal sag, netop på grund af støttepartierne, som, på trods af, at de ligger på samme fløj, er meget langt fra hinanden.

- Der er ikke nogen tvivl om, at Erna Solberg allerhelst ville have haft alle fire borgerlige partier med i en regering – men det kommer ikke til at ske. Der er simpelthen for langt fra midten og ud til Fremskridtspartiet. Så spørgsmålet er, om Erna Solberg vil vende sig mod Fremskridtspartiet, som hun har gjort før – det er nok den mest sandsynlige udgang på det.

- Men de to små partier, som faktisk har sikret Erna Solberg regeringsmagten ved lige at kravle op over spærringsgrænsen, vil have betaling for deres støtte. De meldte ud i nat, at de ikke vil være lige så venligtsindede støttepartier, som de har været hidtil - at de er åbne for samtaler, men at de samtidig ikke er blege for at trække tæpper væk under en regering, hvis det bliver for broget for dem.

Reformer venter forude

De næste fire år bliver ikke nemmere for Erna Solberg, end de foregående fire har været, siger Anna Gaarslev. Og det skyldes ikke alene de partier, som Høyre i de kommende år skal forsøge at tækkes.

Også Norges samfundsøkonomi står over for nye udfordringer - udfordringer, som Solberg vil imødekomme ved at "reformere Norge".

- Det kommer sandsynligvis til at betyde skattelettelser for virksomheder og for de mennesker, der kan skabe arbejdspladser. Så vil en kommende borgerlig regering heller ikke være bleg for at lukke flere private kræfter ind i den offentlige sektor. I det hele taget prøve at få mere for pengene, når det offentlige skal servicere sine borgere, siger Anna Gaarslev.

Leder af Arbejderpartiet, Jonas Gahr Støre, her ved stemmeboksen i går, måtte se sig slået af den borgerlige fløj efter dødt løb i meningsmålingerne op til valget. (Foto: Pedersen © Scanpix)

Færre penge til velfærd

Samtidig skal en kommende regering tage konkrete skridt mod den omstilling, som alle norske politikere taler om - men som ingen endnu har gjort noget ved.

- Nemlig den meget omtalte, berømte omstilling væk fra olieproduktion og over til nogle andre indtægtskilder til Norge, fordi der er nok ikke nogen tvivl om, at Norge får færre penge til at servicere sine borgere for de kommende år.

- Der bliver flere ældre, og den offentlige sektor kommer nok til at skulle passe på pengene på en måde, den ikke har været nødt til før, siger Anna Gaarslev.

Facebook
Twitter