Korrespondent: Forsvunden journalist kan føre til diplomatisk strid mellem Tyrkiet og Saudi-Arabien

Anonyme tyrkiske politikilder siger, at den systemkritiske journalist blev dræbt under et besøg på Saudi-Arabiens konsulat.

Ifølge en rådgiver i den tyrkiske regering forlod Jamal Khashoggi ikke konsulatet "på normal vis". (Foto: Mohammed al-Shaikh © Scanpix)

Hvad er der sket med den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, der forsvandt sporløst, efter at han tirsdag besøgte Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske millionby Istanbul?

Blev han rent faktisk dræbt, som anonyme kilder i det tyrkiske politi nu påstår, eller forlod han selv konsulatet, som de saudiarabiske myndigheder fastholder?

Det er spørgsmålet, der lige nu optager regeringerne i både Tyrkiet og Saudi-Arabien, og som kan risikere at skade forholdet mellem de to lande.

- De er i forvejen uenige om en række ting, og hvis Jamal Khashoggi er blevet dræbt eller bortført her i Tyrkiet, så vil tyrkerne se det som et brud på alle regler og forlange en forklaring, siger DR’s mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.

- Det her risikerer at udvikle sig til en diplomatisk krise mellem Saudi-Arabien og Tyrkiet, understreger han.

Forsvandt sporløst

Sagen begyndte for fem dage side, hvor den 59-årige, systemkritiske journalist, som til daglig lever i eksil fra det saudiarabiske kongedømme, besøgte sit lands konsulat i Istanbul.

Her skulle Jamal Khashoggi, der er en af de mest kendte saudiarabiske journalister, have ordnet nogle dokumenter, som han skal bruge i forbindelse med sit kommende bryllup.

Men ifølge hans forlovede, Hatice Cengiz, som ventede på ham udenfor, forlod han aldrig konsulatet igen, og siden da er han ikke blevet set.

Det afviser de saudiarabiske myndigheder dog blankt.

- Han er ikke indenfor, lød det tidligere på ugen fra den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, da han blev spurgt ind til sagen i et interview med finansmediet Bloomberg.

Her understregede han samtidig, at de tyrkiske myndigheder er velkomne til at besøge og gennemsøge konsulatet, hvis de har behov for det.

- Vi har intet at skjule, understregede han.

Det var på dette saudiarabiske konsulat i Istanbul, at Jamal Khashoggi senest er blevet set. (Foto: Yasin Akgul © Scanpix)

Ingen beviser endnu

Men anonyme kilder fra det tyrkiske politi har fortalt medier som BBC, nyhedsbureauet AP og avisen Washington Post, at Jamal Khashoggi blev dræbt under besøget.

Ifølge Washington Post, som Jamal Khashoggi skrev debatindlæg for, var der tale om ”et planlagt mord”, som blev udført af et 15 mand stort hold fra Saudi-Arabien.

Og Yasin Aktay, der er rådgiver for regeringspartiet, AKP, har tidligere i dag udtalt til den tyrkiske gren af CNN, CNN Turk, at Jamal Khashoggi ikke forlod konsulatet ”på normal vis”.

Han understreger samtidig over for nyhedsbureauet Reuters, at han tror, at Jamal Khashoggi blev dræbt under besøget.

Ifølge Michael S. Lund er det ”nogle meget voldsomme anklager”, der kommer fra kilder i det tyrkiske politi, og de saudiarabiske myndigheder har også benægtet alle anklager.

- Politiet har endnu ikke fremlagt nogen beviser, så endnu kan vi ikke sige med sikkerhed, hvad der er sket. Men noget er der hændt ham, siger Michael S. Lund og fortsætter:

- Vi ved, at han var nervøs for at besøge konsulatet i tirsdags og bad sin forlovede vente på ham uden for. Hun så ham aldrig igen, og nu har han altså været forsvundet i fem døgn.

Til bunds i sagen

Lige nu bliver der også spekuleret i, hvad der kan være årsag til hans påståede forsvinden.

Jamal Khashoggi er en af de mest kendte saudiarabiske journalister, og han har skrevet for både arabiske og vestlige medier, heriblandt Washington Post.

- På det seneste er han blevet mere og mere kritisk over for Saudi-Arabiens magtfulde kronprins, Mohammed bin Salman, på grund af en række fængslinger af aktivister i landet. Derfor har han i et år levet i selvvalgt eksil, og derfor frygtede han at blive arresteret, hvis han vendte hjem til Saudi-Arabien, fortæller Michael S. Lund.

Den tyrkiske anklagemyndighed har igangsat en efterforskning af sagen, og en talsmand fra den tyrkiske præsident Erdogans regering har oplyst, at myndighederne har sat sig for at finde frem til journalisten.

Den tyrkiske præsident har her til eftermiddag udtalt, at det er trist, at den saudiarabiske journalist er forsvundet i Tyrkiet.

Recep Erdogan siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han nu venter på at se resultaterne af myndighedernes efterforskning af sagen. Men han understreger, at han fortsat har "positive forventninger" til Jamal Khashoggis tilstand.

Jamal Khashoggis støtter har samlet sig foran det saudiarabiske konsulat i Istanbul. (Foto: Emrah Gurel © Scanpix)
Facebook
Twitter