Korrespondent: Front National vokser sig stærkere trods valgnederlag

ANALYSE Selvom anden runde af det franske regionalvalg ikke gik nær så godt som den første for Marine Le Pens parti, så fik Front Nationale stadig et godt valg, vurderer DR's EU-korrespondent.

Marion Marechal-Le Pen fra Front National vandt en stor del af stemmerne i det sydlige Frankrig - trods politisk taktik fra modstanderne. (Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT © Scanpix)

Det lykkedes ikke for det højrenationale Front National at komme til magten ved det franske regionalvalg i går.

Trods voldsom fremgang i første runde af det franske regionalvalg, vandt partiet i anden runde ingen af de 13 franske regioner.

Men selv om valget ikke blev den fremgang, som partilederen Marine le Pen havde håbet på, så viste valget, at Front National bare bliver stærkere og stærkere i Frankrig.

Det fortæller DR's EU-korrespondent, Ole Ryborg.

- På trods af, at alle andre partier havde rottet sig sammen, så fik Marine Le Pen altså i nord 43 procent af stemmerne, og i den sydlige del fik hendes niece, Marion Marechal-Le Pen, 45 procent af stemmerne, siger Ole Ryborg.

- Så det er altså alligevel set med Front Nationales øjne et flot valg.

Partiet er rendt med hele 28 procent af de samtlige afgivne stemmer, hvilket gør Front National til Frankrigs tredjestørste parti.

Fire millioner flere til stemmeurnerne.

Front Nationales voldsomme fremgang ved første runde af regionalvalget sidste søndag fik mobiliseret partiets modstanderne. Sidste søndag førte partiet nemlig i seks ud af 13 regioner.

Det fik hele fire millioner flere franskmænd til at gå til stemmeurnerne i går i forhold til sidste søndag.

- Samtidig skete der det, at i de to regioner, hvor Front Nationale stod stærkest, da træk socialisterne deres kandidater, så der simpelthen kun var en borgerlig kandidat tilbage mod Front Nationale, fortæller Ole Ryborg.

- Derefter opfordrede socialisterne deres vælgere til at stemme borgerligt, for at forhindre at Front Nationale kom til magten. Og de to ting gjorde simpelthen, at Front Nationale ikke vandt nogen regionen.

- Intet kan stoppe os nu

Front Nationales formand var da heller ikke slået ud af resultatet fra anden runde i regionalvalget - tværtimod. Efter valgresultatet blev offentliggjort, havde Marine Le Pen følgende ord at sige:

- Intet kan stoppe os nu. Stigningen i den nationalistiske strøm er uundgåelig - valg efter valg.

- Vi har tredoblet antallet af repræsentanter, og vi er den største opposition i Frankrigs regioner, sagde den 47-årige politiker.

Trods fremgang i første runde, endte Marine Le Pens Front Nationale ingen regioner ved det franske regionalvalg. (Foto: Francois lo Presti © Scanpix)

Hollande mistede otte regioner

Fremgangen sker samtidig med, at både Frankrigs præsident Francois Hollande og lederen af det store borgerlige oppositionsparti Les Republicains, den tidligere præsident Nicolas Sarkozy, begge slår bundrekorder i popularitetsmålinger.

For Hollande og socialisterne giver det ringe udsigter for det kommende franske parlamentsvalg om 18 måneder, siger Ole Ryborg.

- Hvis man kigger på det sidste regionalvalg, der vandt socialisterne stort set alle regionerne. Denne gang har de kun vundet fem ud af 13 regioner, siger Ole Ryborg.

- Det er klart et utilfredsstillende resultat. François Hollande har ikke fået den opbakning, han havde håbet på efter terrorhandlingerne i Paris. Her havde man havde håbet på, at folket ville samle sig om ham. Men det er ikke sket - i hvert fald ikke i det omfang, man havde håbet på.

Decideret katastrofe

For den tidligere franske præsident, Nicolas Sarkozy og hans omdøbte parti, Les Republicains, var valget en decideret katastrofe, fortæller Ole Ryborg.

Partiet vandt fem regioner - men to af dem skal tilskrives, at socialisterne trak sig.

- Les Republicains skulle have været et alternativ til Front Nationale - men det er ikke lykkes.

Samtidig har Sarkozy fået skarp kritik for, efter en tale under valgaftenen, at tage ind på det franske nationalstadion, Stade de France, for at se fodboldklubben Paris Saint German spille.