Korrespondent: Frygt for hævnaktion efter knivattentat på Brasiliens 'Trump'

Den stærkt højreorienterede Bolsonaro står stærkt i den brasilianske valgkamp.

Tilhængere af Jair Bolsonaro våger sammen, imens deres kandidat er på operationsbordet. (Foto: Fernando Bizerra © Scanpix)

Gårsdagens knivattentat på den stærkt højreorienterede brasilianske præsidentkandidat Jair Bolsonaro har chokeret Brasilien.

Landet er præget af vold og mord, men politisk vold og attentater i en præsidentkampagne er ikke noget, brasilianerne er vant til.

- De fleste har reageret med stor forfærdelse, selvom Bolsonaro er en mand, der deler vandene, lyder det fra DR's Sydamerika-korrespondent Kristian Almblad.

Imens præsidentkandidaten ser ud til at overleve, er frygten nu, hvordan gårsdagens angreb kan komme til at præge resten af valgkampen frem mod valget i oktober.

- Nogle af Bolsonaros støtter er nogle ret aggressive kræfter. Han har mange venner inden for hæren og inden for de militsagtige grupper, som vi ved, der findes inden for det brasilianske samfund. Så man kan godt forestille sig en hævnaktion, siger Kristian Almblad.

- Lige nu holder man vejret og siger; godt, at manden trods alt overlevede. Men man kan godt frygte en meget mere aggressiv valgkamp, end vi er vant til i Brasilien, siger han.

Attentatmand gjorde det for gud

Knivattentatet skete, da Jair Bolsonaro besøgte byen Juiz de Fora. Imens politikeren blev båret af tilhængere, blev han pludselig stukket ned. Han blev straks sat i en bil og fragtet til et hospital.

- Det seneste, vi har hørt, er, at han er uden for livsfare, og man regner også med, at han kan komme tilbage i valgkampen, men hvornår og hvordan står ikke klart, fortæller DR's korrespondent.

- Han har gennemgået en stor operation, og ifølge hans søn overlever han kun, fordi han tilfældigvis var i nærheden af et hospital. Han tabte meget blod og har fået blodtransfusioner hen over natten.

Intet tyder på, at attentatet er organiseret politisk vold. Gerningsmanden blev tilbageholdt på stedet og er blevet afhørt af politiet.

- Med udgangspunkt i hvad vi nu ved om gerningsmanden, virker det ikke til at være en større organisation, som står bag. Det er en enkelt mands værk. Ifølge hans advokat har han gjort det, fordi han er politisk uenig, og fordi han er blevet sendt af gud. Det virker altså lidt som en gal mands værk, siger Kristian Almblad.

Brasiliens Donald Trump

Brasilien er i den særegne situation, at valgets fører - ekspræsident Luiz Inacio Lula da Silva - aftjener en længere fængselsstraf for korruption. Derfor er han sandsynligvis forhindret i at stille op i valget.

Hans advokater fører for øjeblikket en ankesag om spørgsmålet.

Som nummer to i meningsmålingerne ligger Jair Bolsonaro, som med udgangspunkt i en karriere i hæren gik ind i politik med fokus på at ville gøre livet nemmere for veteraner. Han har også profilleret sig på lov og orden-spørgsmålet og er imod fri abort og homoseksuelles rettigheder.

- Han er blevet kaldt Brasiliens Donald Trump, og selv om der er rigtig meget, der adskiller ham fra Trump, er Bolsonaro ligesom ham ikke bange for at fyre one-liners af. Han siger nogle ting, som får mange til at krumme tæer og andre til at begejstres, fortæller Kristian Almblad.

Allerede før knivattentatet lå Jair Bolsonaro højt i meningsmålingerne. Nu kan hans vælgeropbakning blive endnu større.

- Han er en kontroversiel person. Men vi har set i meningsmålingerne, at han faktisk fører - omkring 20 procent vil stemme på ham. Og der spekuleres i, om det her i virkeligheden styrker ham. Det er set før i historien, at den slags udløser sympatistemmer, siger DR's Sydamerikakorrespondent.

Præsidentvalgets første runde er 7. oktober.

Facebook
Twitter