Korrespondent: Her skal kampvogne gøre en forskel for Ukraine

Tyske Leopard-kampvogne til Ukraine kan få følgeskab af amerikanske kampvogne, og de vil få en helt central rolle på slagmarken.

Tysklands kansler, Olaf Scholz, har givet grønt lys til at sende 14 tyskproducerede kampvogne af typen Leopard 2 til Ukraine. (Foto: © Moritz Frankenberg, Associated Press)

Opdateret efter Tysklands melding om, at landet donerer 14 Leopard-kampvogne til Ukraine.

De bliver spået til at få afgørende betydning for krigen i Ukraine.

Efter ugers spekulation har Tysklands kansler, Olaf Scholz, tilkendegivet, at Tyskland er klar til at sende 14 Leopard 2 kampvogne til Ukraine.

Samtidig giver Tyskland grønt lys til, at andre lande også kan donere de tyskproducerede kampvogne til Ukraines hær.

Det har lande som Polen, Finland og Spanien allerede varslet, at de vil, mens lande som Norge og Sverige overvejer det.

Leopard 2 kampvogne er ikke ene om at være på vej til Ukraine. Storbritannien har allerede meldt ud, at landet donerer 12 kampvogne af typen Challenger 2, og nu tyder meget på, at USA også vil sende kampvogne afsted.

Ifølge det amerikanske medie CNN er det kun detaljer, der mangler, før USA annoncerer, at landet vil donere cirka 30 Abrams-kampvogne.

Men hvor på slagmarken vil Ukraine få størst mulig gevinst af de eftertragtede og omtalte kampvogne, og hvad skal de helt præcist bruge dem til?

Det svarer DR's forsvarskorrespondent, Mads Korsager, på her:

Hvad skal Ukraine bruge Leopard-kampvogne til?

Det er kampvogne som denne Leopard 2 A7, ukrainerne er interesseret i. (Foto: © PATRIK STOLLARZ, Ritzau Scanpix)

Leoparderne er landkrigens kraftigste våben. De er forhammeren, der er bygget til at slå hul på og smadre alt på sin vej. Ukraine kan bruge kampvognene til at forsvare sig mod den russiske offensiv, som alle forventer er under opsejling. Men de kan også bruge dem som spydspidsen til at erobre besatte landområder tilbage.

Ukraine har fået en masse pansrede køretøjer af støttelandene. Ud over kampvognene er det infanterikampkøretøjer som Bradley og Stryker fra USA, Marder fra Tyskland og CV90 fra Sverige.

Med dem kan Ukraine bygge en landstyrke, der kan flytte sig hurtigt og slå rigtigt hårdt. USA har lovet, at de vil træne Ukraine i den helt slags særlige manøvre-krig, som er rygraden i Nato-landenes opskrift for, hvordan sådan noget bør foregå.

Hvis Ukraine skal slå hul på Ruslands efterhånden ret solide forsvar af de besatte områder, så er kampvognene nogle af de sidste brikker, der mangler, for at det kan lade sig gøre.

Herhjemme taler vi om, at Forsvaret skal opbygge 1. Brigade, der også kaldes 'Hærens knytnæve'. Med alle de våben, som Ukraine har fået nu, vil de i teorien være i stand til at opbygge en endnu mere voldsom "pansret knytnæve dyppet i lim, glasskår og tegnestifter".

Hvor på slagmarken skal Ukraine bruge dem?

Det tager godt og vel seks uger at lære at køre og skyde med en Leopard-kampvogn. (Foto: © PATRIK STOLLARZ, Ritzau Scanpix)

Ukraine kan i princippet bruge dem alle steder. Men jeg tvivler på, at de vil bruge dem til at "lappe huller" i fronten. Det virker som om, at der er planer om at skabe en panser-knytnæve, som jeg beskriver i det første spørgsmål, som skal bruges til en offensiv på et tidspunkt.

Hvor eller hvornår den offensiv kommer handler også om, hvornår de ukrainske soldater er klar til at bruge de nye, donerede våben effektivt.

Det tager godt og vel seks uger at lære at køre og skyde med en Leopard-kampvogn. Det er straks langt mere besværligt, når kampvognene skal lære at arbejde sammen som en enhed – og ikke mindst arbejde sammen med infanteri, artilleri og måske flyvevåben. Det tager tid, for det er en nøje koreograferet ballet, der involverer mange mennesker.

Det er meget vigtigt, at de ukrainske soldater lærer at arbejde sammen med kampvognene. En kampvogn – også selv om den hedder Leopard – der helt alene angriber en modstander, er alt for sårbar mod panserværnsraketter eksempelvis. Derfor kræver det samarbejde.

Har de ikke selv kampvogne i forvejen, de kan bruge?

Amerikanske Abrams kampvogne kan meget vel være på vej til Ukraine ifølge CNN. (Foto: © MATEUSZ SLODKOWSKI, Ritzau Scanpix)

Jo, det har de. Men Ukraines kampvogne er alle af ældre russisk eller sovjetisk fabrikat. De er stort set alle sammen blevet moderniserede, men er alligevel ikke på højde med moderne Leopard- eller Abrams-kampvogne.

Leopard-kampvognene vil derfor give Ukraine et gevaldigt teknologisk løft og dermed en fordel på slagmarken. Det gælder blandt andet kampvognens sigtemidler, der kan se længere og dermed også ramme mere nøjagtigt.

Måske endda de kan ramme og sætte Ruslands kampvogne ud af spillet, før modstanderen overhovedet opdager dem. Leoparderne har også såkaldte termiske sigtemidler, som får varme til at lyse op som et lys i natten. Det vil sige, at soldater eller køretøjer kan være skjult bag sløringsnet eller træer og buske. Men kropsvarmen eller motorvarmen vil afsløre dem.

Leopardens bakgear er også bedre. Det lyder som en lille, fjollet ting, men leoparderne kan bakke langt hurtigere end Ukraines nuværende kampvogne. Det er vigtigt i kampvognskrig, hvor køretøjerne hele tiden skyder og flytter sig.

Det betyder, at ukrainerne er fri for at skulle vende kampvognen for at køre væk – og dermed blotte den svage og ikke så beskyttede bagende – når de er i kamp mod en modstander. De kan hele tiden vende vognens stærke og farlige front mod truslen, og det er meget afgørende.