Korrespondent: Hvis Huawei har urent mel i posen, så er vi på den

Vi er godt i gang med at gøre os afhængige af den kinesiske tech-gigant.

Huawei bliver større og større i Danmark og globalt. Men det er ikke sikkert, den kinesiske techgigant har rent mel i posen. (Foto: © ALY SONG, Scanpix)

Den kinesiske teknologikæmpe Huawei bliver ved med at dukke op i negative historier.

Oftest handler de om mulig spionage og overvågning gennem producentens smartphones, som der årligt sælges millioner af over hele verden.

Og forleden blev virksomhedens finansdirektør, Wanzhou Meng, så anholdt i Canada.

Det vides ikke hvorfor, fordi Meng selv har bedt politiet om, at offentligheden ikke får kendskab til detaljer om sagen.

Er anholdelsen et tegn på, at vi skal frygte, at det kinesiske firma lytter med på vores telefonsamtaler? Nej, mener DR's tech-korrespondent, Carsten Nielsen.

- Jeg tror ikke, man har en mistanke om, at vores netværk hele tiden bliver aflyttet lige nu og her, siger han.

Kan spionere, hvis de vil

Men selv om Huawei er mest kendt for deres smartphones, er det på et andet område, vi skal sikre os mod gigantens indflydelse. Huawei laver nemlig også 5G-telenet, og netop det, er de ved at etablere i Danmark for TDC.

Flere andre lande, blandt andet USA og Australien, har ellers takket nej til Huawei som hovedleverandør af deres telenet af frygt for spionage.

- Det handler om en frygt for, at de kan udnytte den position, hvis de vil i fremtiden. Og at de vil kunne bruge netværket mod os ved at lægge det ned eller tage farten af det, siger Carsten Nielsen.

Derfor kan det være problematisk, at vi herhjemme gør os så afhængige af Huawei i vores digitale infrastruktur, mener tech-korrespondenten.

- Hvis der kommer beviser på, at Huawei rent faktisk bidrager til spionage i vesten via deres udstyr, så får vi et kæmpe problem, for masser af lande, inklusiv Danmark, har gjort sig afhængige af Huawei-udstyr. Det gælder også mange enkeltpersoner, for mange af os render rundt med en Huawei-telefon i lommen, siger han.

5G-netværket skal erstatte 4G-nettet. I Danmark har TDC indgået aftale med Huawei om etableringen af det nye net, mens både Australien, USA og New Zealand har afvist at give Huawei adgang til den digitale infrastruktur. (Foto: © China Stringer Network, Scanpix)

Ingen beviser

Om der er hold i anklagerne mod den kinesiske telefonproducent, er ikke til at vide. Det er nemlig aldrig blevet dokumenteret offentligt, forklarer DR's tech-korrespondent, Carsten Nielsen.

- Det er ikke til at sige, om det passer. Det hele er meget spekulativt, for vi har aldrig fået fremlagt beviser på, at frygten er begrundet, siger Carsten Nielsen, som forklarer, at det kan være en god forretning at anklage andre for spionage i telebranchen.

- Bruger man bare spionage som figenblad til at stække sin nærmeste konkurrent? Hvis jeg var amerikansk producent af udstyr, ville det her benspænd jo være fantastisk. Det er også noget, man kan bruge mod dem.

I juli i år vippede Huawei Samsung af pinden som det næstmest sælgende smartphonemærke i Danmark. Apple er stadig danskernes foretrukne smartphonemærke.