Korrespondent i Stockholm: Angreb rammer lige ind i hidsig svensk debat

Hvis lastbilangrebet viser sig at være islamistisk terror, vil udlændingedebatten i Sverige eksplodere frem mod valget næste år, vurderer Anna Gaarslev.

En mand er anholdt og mistænkt for terror. Han er også mistænkt for at sidde bag rattet i lastbilen, der kørte ind i varehuset Åhléns på en central gågade i Stockholms centrum fredag eftermiddag. (Foto: MAJA SUSLIN © Scanpix)

- Det her angreb rammer lige ind en hidsig, til tider nærmest hadefuld debat, som er et opgør med årtiers konsensus om udlændingepolitikken.

Det siger Anna Gaarslev, der er europakorrespondent i DR, dagen efter en lastbil kørte ind i varehuset Åhléns på en central gågade i Stockholms centrum. Fire meldes døde og 15 er såret, flere af dem alvorligt, og svensk politi efterforsker hændelsen som terror.

En mand er anholdt og mistænkt for terror, og politiets talsmand siger til SVT, at det sandsynligvis er den mand, der kørte lastbilen under angrebet. Manden har ifølge svenske medier usbekiske rødder, men det er ikke officielt bekræftet.

Valg næste år

Endnu kender ingen motivet til angrebet, og det vides altså ikke, hvilke bevæggrunde den formodede terrorist har haft. Men hvis det viser sig at være islamistisk terror, vil det få debatten om udlændinge i Sverige til at eksplodere, mener Anna Gaarslev.

- Der er valg i Sverige næste år. Udlændingedebatten har kravlet op ad dagsordenen i lang tid, men fra nu vil den eksplodere frem mod valget. Det vil blive diskuteret, hvad det vil sige at leve i et multikulturelt samfund. Det vil også blive diskuteret, om svenskerne skal gøre noget andet end hidtil, siger Anna Gaarslev.

- Hvis det her er islamistisk terror, vil udlændingedebatten blive det største emne i valgkampen. Debatten har varet længe. Den er er et opgør med den svenske tolerance, for det er gået op for svenskerne, at det frisind og den tolerance, de hidtil har mødt andre mennesker med, kan blive brugt til præcis det modsatte.

Et helt nyt land

SVT, som er den svenske pendant til DR, skriver her til morgen, at svenskerne vågner op til et helt nyt land. Et land, hvor folk i højere grad vil undvige større forsamlinger end hidtil. Der vil også være øget sikkerhed ved offentlige bygninger og omkring politikere, skriver SVT. Men også lov og orden vil få en større betydning i den politiske debat, forudsiger mediet.

Ifølge Dagens Nyheter var det blot et spørgsmål om tid, før Sverige ville blive ramt af et terrorangreb. Det eneste, der var usikkert, var hvor og hvornår.

Så det er ikke nogen almindelig morgen, som svenskerne er vågnet op til. Det er til gengæld en dag, der starter en tid, hvor debatten om udlændinge i Sverige vil eksplodere.