Korrespondent: Intet tyder på, at retssager skader den republikanske støtte til Trump

Det er dog for tidligt at sige, hvad det betyder for hans chancer i en duel mod præsident Biden, vurderer DR's USA-korrespondent.

I marts skrev Donald Trump sig ind i historiebøgerne ved at blive den første ekspræsident i USA's historie til at blive tiltalt i en straffesag. I går skete det for tredje gang. (Foto: © Dana Verkouteren, Associated Press)

Sent i aftes var ekspræsident Donald Trump i retten for tredje gang på bare fire måneder.

Her blev han formelt anholdt og præsenteret for de fire tiltaler rettet mod ham omhandlende forsøg på at omstøde resultatet af det amerikanske valg i 2020.

Den tidligere præsident og nuværende præsidentkandidat nægtede sig skyldig i tiltalerne under det 25 minutter lange retsmøde, inden han igen forlod retsbygningen i det centrale Washington D.C.

Trumps kortege ved det føderale domhus E. Barrett Prettyman. Her har omkring 1000 tiltalte for stormen på Kongressen været indkaldt siden de opsigtsvækkende optøjer i 2021. (Foto: © Michael Reynolds, Ritzau Scanpix)

Dermed har ekspræsidenten nægtet sig skyldig i alle anklager, der er rettet mod ham i de tre forskellige straffesager, som er rejst mod ham indtil videre.

Sager, der er alvorlige, men ikke ser ud til at skade hans chancer for at blive Republikanernes præsidentkandidat til næste år, siger Philip Khokhar, DR's USA-korrespondent.

- Indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at hverken den her eller de to andre retssager, der kører mod Trump, har nogen betydning for ham, når man kigger på meningsmålingerne.

- Han ligger kilometer foran de øvrige republikanske kandidater, siger Philip Khokhar.

- Hvis det billede skal ændre sig, skal der ske noget helt andet, som jeg ikke ved, hvad er. Det er ikke de her retssager, der kommer til at afspore hans kandidatur som Republikanernes præsidentkandidat. Det er der intet, der tyder på lige nu, siger han.

Mange republikanske vælgere mener ikke, at Donald Trump har handlet forkert. (Foto: © Chip SOmodevilla, Ritzau Scanpix)

Men Philip Khokhar peger samtidig på, at det er for tidligt at sige, hvordan sagerne kan påvirke Donald Trumps chancer i en eventuel ny præsidentvalgkamp mod Demokraternes Joe Biden, hvor han skal kæmpe om en bredere vælgerskare.

- Indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at det her politisk set skader Trump. Men juridisk set er han i ganske store problemer. Ikke bare i denne sag, men også i de to andre sager og formentlig også i en tredje, der kommer snart.

Republikanere kalder tiltalerne politiske

Donald Trump kom med en kort udtalelse efter gårsdagens retsmøde i den amerikanske hovedstad.

Her kaldte han det "en meget trist dag for Amerika" og beskyldte tiltalerne mod ham for at være politisk motiveret.

- Det, der foregår, er en forfølgelse af en politisk modstander. Dette burde aldrig kunne ske i USA, lød det fra den tidligere præsident, der sagde, at han fører stort i både den republikanske valgkamp om at blive partiets kandidat såvel som i forhold til præsident Biden.

Ifølge de seneste meningsmålinger er der belæg for den første, men ikke den sidste påstand.

En spritny meningsmåling fra Reuters/Ipsos peger nemlig på, at Trump står til opbakning fra hele 47 procent af de adspurgte republikanere – langt foran Ron DeSantis på andenpladsen, som 13 procent peger på.

Men hvad angår en duel med præsident Biden, så pegede en meningsmåling fra New York Times tidligere på ugen - inden tiltalerne mod Trump blev offentliggjort - på dødt løb mellem den tidligere og den nuværende præsident.

Her står både Biden og Trump til opbakning fra 43 procent af de registrerede vælgere.

Både tilhængere og modstandere af Donald Trump var mødt op foran retten i går. (Foto: © KEVIN WURM, Ritzau Scanpix)

De fire forhold, som ekspræsidenten i går formelt blev tiltalt for, kommer oven i 74 andre tiltalepunkter rettet mod præsidenten i to andre straffesager. Og snart forventes endnu en.

Men trods de mange tiltaler har store dele af Det Republikanske Parti - herunder flere af Trumps rivaler i valgkampen - altså valgt at slå ring om Donald Trump.

Det gælder blandt andet Kevin McCarthy, den republikanske flertalsleder af Repræsentanternes Hus. Han gentog i går Trumps påstande om, at tiltalerne er politisk forfølgelse.

- Fra hvad jeg har set indtil videre, virker tiltalerne fuldstændig politiske.

- Det virker som om, at hver gang Trump stiger i meningsmålingerne, så bliver han tiltalt, lyder det fra toprepublikaneren.

Trump-lejren forventes at ville trække sag i langdrag

Dommeren i sagen i Washington D.C. har sat det næste retsmøde i sagen til 28. august. Men hvornår selve retssagen går i gang, vides endnu ikke.

Den særlige anklager Jack Smith, der fører sagen mod Donald Trump, har slået fast, at han ønsker en hurtig rettergang, mens Trump-lejren har gjort det klart, at de vil have retssagen udskudt.

Deres forklaring er, at det er paradoksalt med en hurtig retssag, når anklagemyndigheden har brugt over to år på at forberede sagen, fortæller Philip Khokhar.

- Der er meget, der tyder på, at forsvarsadvokaterne ønsker en retssag, der trækker ud og formentlig også kommer over på den anden side af valgkampen næste år, siger Philip Khokhar.

Tidsplanen er langt fra ligegyldig, hvis Donald Trump bliver Republikanernes kandidat ved næste års præsidentvalg. En lang række retsmøder kan nemlig få betydning for hans fleksibilitet i en eventuel valgkamp.

Derudover er der også spørgsmålet om, hvad kendelserne i de forskellige sager kan få af betydning for opbakningen til den 77-årige ekspræsident.

I den nye meningsmåling fra Reuters/Ipsos svarer 45 procent af republikanerne, at de ikke vil støtte Trump, hvis et nævnningeting kender ham skyldig i en alvorlig forbrydelse, mens 35 procent svarer, at de vil støtte ham.

52 procent svarer, at de ikke vil støtte ekspræsidenten, hvis han afsoner en fængselsdom, mens 28 procent siger, at de vil støtte ham alligevel.

Donald Trump har en række sager hængende over sig og flere er på vej. Få overblikket over dem her