Korrespondent: Islamisk Stat i fuld gang med at få fodfæste i stor afrikansk region

Militære redskaber kan ikke alene løse den komplekse situation, lyder vurderingen.

4.500 franske soldater befinder sig i Sahel-regionen. Soldaterne skal forsøge at bekæmpe terrorister. 70 danske soldater hjælper de franske soldater i området. (Foto: LUDOVIC MARIN © Scanpix)

14 politibetjente og sikkerhedsfolk blev torsdag dræbt af terrorister på motorcykler, der angreb en konvoj i det vestafrikanske land Niger.

Juleaftensdag blev 35 civile dræbt i flere forskellige terrorangreb i nabolandet Burkina Faso.

De to angreb kommer efter flere andre voldsomme af slagsen i Sahel-regionen, der dækker over blandt andre landene Niger, Burkina Faso og Mali.

Og angrebene er et billede på en meget trist udvikling, fortæller Søren Bendixen, DR's Afrika-korrespondent

- Islamiske ekstremister har haft held med at sætte sig på en stor del af infrastrukturen i Burkina Faso, Mali og Niger, som de seneste angreb også vidner om.

Går især ud over skoleområdet

Bag langt de fleste af angrebene står nogle grupper, som er loyale over for Islamisk Stat eller Al-Qaeda, siger Søren Bendixen.

- I takt med at Islamisk Stat er blevet slået ud af Irak og Syrien, har vi set, at de her grupper er i fuld gang med at få fodfæste i flere afrikanske lande.

Værst er de mange angreb i Sahel-regionen gået ud over Burkina Faso. Militante bevægelser har for alvor rørt på sig i landet siden 2015, og det har betydet flere, voldsomme angreb.

I både Niger, Burkina og Mali er der blevet lukket tusindvis af skoler på grund af islamiske fundamentalisters hærgen. (Foto: ZOHRA BENSEMRA © Scanpix)

- Burkina Faso var indtil for få år siden en af de mere positive historier på det afrikanske kontinent, men nu er det hurtigt gået ned ad bakke, fortæller Søren Bendixen.

- Der, hvor man virkelig mærker de islamistiske fundamentalisters hærgen, er på skoleområdet. I både Niger, Burkina og Mali er der blevet lukket tusindvis af skoler.

International indsats

De militante islamisters tilstedeværelse i Sahel-regionen har også fået flere internationale organisationer og lande til at rette blikket mod regionen.

FN er tilstede i Mali med en fredsbevarende mission - en mission, som Danmark også bidrager til.

Og Frankrig leder en anden militær indsats i Sahel-regionen - ved navn Operation Barkhane - der har til formål at bekæmpe islamisk terror.

- Frankrig har 4.500 soldater i Sahel-regionen. Danmark bidrager til den mission med 70 soldater og to transporthelikoptere, der primært transporterer udstyr og franske soldater rundt i et meget vanskeligt terræn, siger Søren Bendixen.

- Men med den udvikling, vi er vidne til lige nu, er det ikke særlig sandsynligt, at terroristbevægelserne bliver bremset.

Ifølge Søren Bendixen kan en militærindsats ikke alene løse problemerne med islamistisk terror.

- For det første handler det om at få skabt nogle muligheder for en meget fattig befolkning, og for det andet handler det om at få lagt en dæmper på etniske konflikter i området, som Islamisk Stat meget let kan bruge til at opildne forskellige gruppers kamp mod hinanden, forklarer han.

Sammenstød i området opstår ofte især mellem nomadiske fulani-hyrder og den etniske dogon-gruppe.

Her ses landene, som er en del af Operation Barkhane. (Foto: Grafik: Emil Thorbjönsson © dr)
Her ses landene, som er en del af Operation Barkhane. (Foto: Grafik: Emil Thorbjönsson © dr)

I en tidligere version af denne artikel stod korrespondent Søren Bendixen citeret for at have sagt 'islamiske fundamentalister'. Det var en fejl. Artiklen er derfor opdateret med korrekt citat. DR Nyheder beklager.