Korrespondent: Islamister jubler over angreb i Frankrig

Foreløbig har ingen taget skylden for angreb på fabrik i Frankrig.

Se indslaget med DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund. Klik på play.

Seks måneder efter terrorangrebene i Paris er der igen terroralarm i Frankrig.

En person er anholdt efter et angreb mod en gasfabrik i byen Saint-Quentin-Fallavier, der ligger uden for Lyon i det sydøstlige Frankrig.

Frankrigs indenrigsminister Bernard Cazeneuve er hastet til byen.

- Det er standardreaktion her i Frankrig. Det er jo ikke fordi, han skal sidde og dirigere arbejdet. Så det er mere et spørgsmål om at sende et politisk signal, siger DRs journalist i Frankrig, Bjørn Willum.

Ingen tager skyld

Nyhedsbureauer og franske medier oplyser, at der er fundet et eller flere islamistiske flag på gerningsstedet.

Og angrebet vækker da også jubel i islamistiske fora på internettet, for mellemøstkorrespondent i DR Michael S. Lund:

- Det her angreb bliver allerede brugt af folk, der støtter Islamisk Stat. De er allerede ude og hylde det på sociale medier.

Men umiddelbart virker islamisterne på nettet ikke bedre oplyst end resten af verden.

- De har selv tilsyneladende oplysningerne fra franske medier, og der er ikke nogen, som har taget skylden endnu. Indtil videre er der ikke noget, som tyder på, at det her er et storstilet angreb, som er planlagt i Syrien eller Irak, fortæller Michael S. Lund.

Højt terrorberedskab

Det franske parlament vedtog i denne uge en meget vidtgående lov om overvågning - en direkte udløber af terrorangrebene mod satirebladet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris i januar.

Ved den lejlighed erklærede terroristerne bag angrebet mod Charlie Hebdo, at de var udsendt af al-Qaeda i Yemen, mens terroristen, som angreb supermarkedet, erklærede troskab til Islamisk Stat.

- Frankrig er et af de øverste mål for både al-Qaeda og Islamisk Stat - fordi Frankrig har været med i koalitionen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien, fordi Frankrig har bekæmpet islamister i Mali og på grund af Charlie Hebdos tegninger af profeten Muhammed, siger Michael S. Lund.

(© (c) DR)
FacebookTwitter