Korrespondent: Israels tilintetgørelse af mediehøjhus rammer hele verdenspressen

Direktøren for et af de berørte medier kalder det et angreb på pressen, men det israelske militær afviser.

I det 13 etager høje hus var der kontorer for flere medier og lejligheder. (Foto: © MOHAMMED SABER, Scanpix)

Det var ikke et hvilket som helst 13 etagers højhus, der lørdag styrtede sammen i en sky af støv. Det var et væsentligt omdrejningspunkt for verdenspressen i Gaza, der blev jævnet med jorden.

Det fortæller DR's korrespondent i Mellemøsten Michael S. Lund efter et israelsk bombeangreb på en kontorbygning i Gaza, der huser flere medier - blandt andet Al Jazeera, som primært rapporterer til den arabiske verden, og det amerikanske nyhedsbureau Associated Press, AP.

Medierne var en time før angrebet blevet advaret, og medarbejderne var derfor evakueret. Der er indtil nu meldinger om en såret palæstinensisk journalist, skriver Reuters med henvisning til lokale medier.

Bygningen var central i verdenspressens dækning fra Gaza, dels fordi det var arbejdspladsen for journalister fra AP, som medier fra hele verden bruger som nyhedskilde.

Og dels fordi højhuset var et sted, hvor man med sikkerhed kunne få en god satellitforbindelse til eksempelvis direkte tv-transmissision fra Gaza, fortæller Michael S. Lund, som selv tidligere har rapporteret fra bygningen.

- Ikke bare DR, men alverdens medier tog derhen, fordi AP er et af de største medier i verden, som tilbyder andre medier at rapportere fra deres satellitforbindelse, siger mellemøstkorrespondenten via en telefonforbindelse fra Tyrkiet.

Undgik lige akkurat tab af liv

Det israelske angreb får konsekvenser for, hvor meget omverdenen kan få at vide om den højspændte konflikt, der lige nu raser i landet. Sådan lyder reaktionen på angrebet fra AP's chef, Gary Pruitt, der er både "forfærdet og chokeret".

- Verden vil nu få mindre at vide om, hvad der sker i Gaza, på grund af dagens hændelser, siger han i en udtalelse.

- Vi undgik kun med nød og næppe et frygteligt tab af liv, siger AP-chefen.

Bygningen, der havde navnet Al-Jalaa-tårnet, er blevet fuldkommen jævnet med jorden efter et israelsk luftangreb. (Foto: © HAITHAM IMAD, Scanpix)

Angrebet er et af de seneste i den højspændte konflikt mellem Israel og Hamas i Gaza, som er eskaleret den seneste uge.

Ifølge BBC er mindst 139 af Gazas indbyggere blevet dræbt, siden mandag - en stor del af dem er børn. Og sirenerne hyler igen lørdag aften i Tel-Aviv og andre steder i Israel, skriver BBC.

Omkring 12 journalister og freelancere fra AP befandt sig tidligere i dag i det bombesprængte hus, men alle blev evakueret før angrebet.

Du kan se, hvordan det så ud, da AP's folk forsøgte at pakke alt ned:

Hvad der dog ikke nåede med ud, er alle computere, kameraer og teknisk udstyr.

Den slags kan være svære at skaffe i Gaza, forklarer Michael S. Lund.

- Det er meget svært, for det skal man have ind udefra. Man kan godt købe simple ting, men lige at få satellitforbindelser op at køre - det er ikke nemt, siger han.

Det bliver ikke umuligt at rapportere fra Gaza efter angrebet, fordi der er andre steder at få forbindelse fra, men det bliver sværere nu, vurderer DR's mellemøstkorrespondent.

Israel: Hamas havde militærudstyr i bygningen

Ifølge Israels militær blev bygningen smadret, fordi den militante Hamas-bevægelse opbevarede militært udstyr i højhuset. Den forklaring er dog ikke bekræftet.

- Kampfly angreb et højhus, som havde militært udstyr, der tilhørte de militære efterretningstjenester for terrororganisationen Hamas, lyder det.

- Bygningen var også kontor for civile nyhedsmedier, som terrorgruppen Hamas gemmer sig bag og bruger som menneskeligt skjold, oplyser en talsmand for Israels militær.

Fungerende direktør hos Al Jazeera Media Network, Mostefa Souag, kalder angrebet et forsøg på "at få medierne til at tie" for at skjule det "blodbad" og de "lidelser", der er i Gaza lige nu.

En talsmand fra det israelske militær afviser over for Reuters, at bombardementet skulle være et angreb på pressen.

- Det er fuldkommen forkert. Medierne er ikke målet, siger Jonathan Conricus, der er oberstløjtnant i det israelske militær, til Reuters.

Bygningen var et sted, hvor journalister fra medier over hele verden kunne rapportere til deres hjemlande fra Gaza via AP's satellitforbindelse. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Det er svært at vurdere, hvad sandheden er, lyder det fra Michael S. Lund.

Hamas er overalt i Gaza, forklarer han, fordi de udover at være en milits, der fyrer raketter af, også er dem, der kontrollerer området. Men bygningen i sig selv var ikke et sted, Israel blev angrebet fra.

- Det var ikke et sted, der blev skudt raketter mod Israel fra, fordi det ville blive opdaget rigtig hurtigt af de mange journalister, der var i bygningen, siger mellemøstkorrespondenten.

Det Hvide Hus reagerer

Noget af det særligt opsigtsvækkende ved angrebet på højhuset er, at AP er et amerikansk bureau, som bliver benyttet af hele verdenspressen, mener Michael S. Lund.

- Vi har set tidligere, at andre tv-stationer er blevet angrebet før. Al Jazeera blev også angrebet under Irakkrigen. Men AP er for det første et amerikansk medie, som Israel normalt ville forsøge ikke at lægge sig alt for meget ud med, og så er det et kæmpe stort medie, siger Michael S. Lund.

- Det er USA’s største nyhedsbureau, så det er voldsomt, når man går ind og rammer - ikke bare tæt på, men jævner den bygning med jorden, hvor de har hovedkontor og har haft det i 15 år. Og hvor man ovenikøbet godt vidste, at de var til stede.

Angrebet på nyhedsbureauet har da også affødt en reaktion fra Det Hvide Hus.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har efter angrebet talt i telefon med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu. Sidstnævntes kontor har offentliggjort et referat af samtalen, hvoraf det fremgår, at de to har talt om bombningen.

Netanyahu har ifølge referatet understreget over for Biden, at alle, som ikke tager del i kampene, blev evakueret, før bomberne blev kastet.

Journalister sidder i resterne af det etagebyggeri, der husede flere internationale medier, før det lørdag blev tilintetgjort i et israelsk bombeangreb. (Foto: © Mohammed Abed, Scanpix)