Korrespondent: Kæmpelæk viser Islamisk Stats omfattende bureaukrati

ANALYSE Islamisk Stat vil virkelig gerne være en stat, viser læk af oplysninger om tusinder af krigere.

De lækkede dokumenter er formularer, hvor nye IS-krigere skal besvare 23 spørgsmål. (Foto: handout © Scanpix)

Terrorgruppen Islamisk Stat (IS) lægger tilsyneladende lige stor vægt på "Stat" som "Islamisk".

I hvert fald viser en omfattende lækage af oplysninger om tusinder af IS-krigere, at terrorregimet har en stor forkærlighed for det bureaukrati, man ofte forbinder med rigtige stater.

- Det er en meget stort læk. Der er tidligere blevet lækket en del dokumenter over IS-krigere, men slet ikke i dette omfang, siger Mellemøst-korrespondent i DR Nyheder Michael S. Lund:

- Det er endnu et eksempel på, at IS faktisk er en meget bureaukratisk organisation. De registrerer en masse detaljer om deres medlemmer, om deres interne økonomi, om antallet af selvmordsaktioner og alt muligt andet. Og når det så bliver lækket, er det en guldgrube af information for efterretningsorganisationer.

Ukendte detaljer

Korrespondenten forventer, at de nye dokumenter vil indeholde en masse hidtil ukendte detaljer om medlemmerne af IS:

- Hvor kommer de præcist fra? Hvem har anbefalet dem til IS? Og har de villet være krigere eller selvmordsbombemænd? Det kan man bruge til at få et bedre billede af IS og måske også til at få et bedre overblik over de netværk, der rekrutterer til IS, siger Michael S. Lund.

Bruges i retten

Men selvom efterretningstjenester sikkert vil boltre sig i informationerne, tror korrespondenten ikke, at dokumenterne bliver et afgørende våben i kampen mod terrorgruppen.

- For det første er det ret gamle informationer - fra 2013 - og for det andet kender i hvert fald de europæiske efterretningstjenester til mange af de her IS-krigere i forvejen, siger Michael S. Lund:

- Men informationerne kan højest sandsynligt bruges til at retsforfølge folk, der enten forlader IS eller bliver taget til fange, da man nu har papirer, som for rigtigt manges vedkommende kan dokumentere, at de har meldt sig til IS.

Sagen kort

  • De lækkede dokumenter indeholder oplysninger om 22.000 krigere fra Islamisk Stat (IS), oplyser Sky News.
  • Oplysningerne stammer fra en formular med 23 spørgsmål, som nye IS-krigere skal besvare, når de slutter sig til terrorbevægelsen.
  • IS-rekrutterne skal blandt andet oplyse: Navn, kriger-alias, blodtype, nationalitet, ægteskabelige status, adresse og "forståelse af sharia".
  • De mest interessante oplysninger for vestlige efterretningstjenester er dog formentlig, hvem der har rekrutteret/anbefalet krigerne, og hvilken rute de har fulgt til krigszonerne.
  • Sky News oplyser, at dokumenterne indeholder oplysninger om personer fra mindst 51 lande.