Korrespondent: Kina vil vise verden, at man ikke skal gøre grin med en supermagt

Den kinesiske regering har reageret skarpt over for et svensk satireprogram.

Der er en grænse for, hvor meget man kan gøre grin med kinesere.

Derfor ser man en kraftfuld reaktion fra den kinesiske regering, efter at et svensk satireprogram på SVT har lavet en ironisk rejsevejledning til kinesere på besøg i Sverige, mener DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

For at undgå 'fremtidige kultursammenstød' gives en række råd til gæster fra Kina. Blandt andet til ikke at lave afførring i det offentlige rum.

- Det kan godt være, at det var sjovt dengang, man kunne sige, at en kineser var lille og gik en til hoften i en Monty Python-video. Men kineserne vil gøre det helt klart, at virkeligheden ikke er sådan i 2018, siger korrespondenten.

- Kina er en supermagt, som man ikke skal joke med. Sådan kan man forstå det budskab, som kommer fra Beijing i disse dage, siger han.

Video ville gøre op med svenske fordomme

Videoen har fået over 30 millioner visninger, efter at svensk tv lagde den op på YouKu, som er Kinas svar på YouTube.

Egentlig var hensigten med videoen at gøre grin med svenskernes påståede racisme over for asiater, som ifølge programmet er mere accepteret end at gøre grin med eksempelvis sorte. SVT har dog erkendt, at den klippede version, de lagde op, ikke fangede "helheden af budskabet."

Og netop budskabet går da også helt tabt i Kina, mener korrespondenten.

- Mange forstår ikke, at det er svenskere, som gør grin med deres egne fordomme. Mange kinesere på de sociale medier er vrede og mener, at videoen er over grænsen, siger Philip Khokhar.

Den kinesiske ambassade i Stockholm kræver en undskyldning fra SVT. De mener, at tv-stationen "advokerer for racisme."

Svenskerne er kommet i klemme

Den kinesiske vrede over satirevideoen kommer efter en episode tidligere på måneden, hvor svensk politi fjernede en kinesisk mand og hans forældre fra lobbyen på et vandrehjem i Stockholm.

Behandlingen af de kinesiske turister udløste også en klage fra Kinas ambassade, hvor kineserne udtrykte "bekymring og forargelse".

Denne kritik kom i kølvandet på, at den den åndelige tibetanske leder Dalai Lama besøgte Sverige.

Desuden belastes relationerne mellem Kina og Sverige også af, at kineserne tilbageholder forfatteren Gui Minhai, som flygtede til Sverige i 1989.

Han blev bortført på en ferierejse i Thailand i 2015 og bliver nu holdt tilbage i Kina uden at have været stillet for en dommer. Sverige kræver, at forfatteren løslades.

- Svenskerne er kommet i klemme. Det er et land, som man kan hænge lidt til tørre og på den måde signalere over for resten af verden: 'Don't mess with China', mener Philip Khokhar.

Facebook
Twitter