Korrespondent: Korruptionsanklager presser Israels premierminister midt i valgkamp

Benjamin Netanyahu risikerer over ti års fængsel for bestikkelse, svindel og tillidsbrud.

Israels premierminister står til at blive anklaget for at have modtaget bestikkelse for over 1,7 millioner kroner. (Foto: Jim Hollander © Scanpix)

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, står til at blive tiltalt for bestikkelse, svindel og tillidsbrud i tre forskellige sager.

Premierministeren har angiveligt modtaget gaver fra rigmænd til gengæld for politiske tjenester og forsøgt at bestikke israelske medier til at dække ham positivt, lyder anklagerne.

Netanyahu mener selv, at han er offer for en heksejagt, som venstrefløjen har indledt før det israelske valg, der finder sted den 9. april.

Bliver han tiltalt og kendt skyldig i sagerne, risikerer han over 10 års fængsel.

Her er DR's korrespondent Michael S. Lunds udlægning af situationen.

Hvad drejer sagerne sig om?

Netanyahu adresserede torsdag de alvorlige anklager under et pressemøde. (Foto: Jim Hollander © Scanpix)

Den første sag handler om, at Netanyahu og hans familie har modtaget en række dyre gaver fra to rigmænd.

Det er alt fra lyserød champagne og cubanske cigarer til juveler. Værdien løber op på over 1,7 millioner kroner.

Efterforskerne mener, at gaverne var bestikkelse for at indføre politik til gavn for rigmændene.

De to andre sager handler om, at Netanyahu ifølge anklagemyndigheden har forsøgt at få to israelske mediemoguler til at skrive mere positivt om ham.

Han har angiveligt lovet dem at arbejde for enten at indføre lovgivning, der gør livet sværere for konkurrenter, eller som kunne hjælpe en af mediemogulernes andre firmaer.

Hvad siger Netanyahu til anklagerne?

Netanyahu er blevet mistænkt for støtte politik, der kom det israelske mediehus Bezeq til gode, til gengæld for positiv dækning af ham. (Foto: AMIR COHEN © Scanpix)

Han benægter at have gjort noget som helst ulovligt og siger, at han er '4000 procent sikker på', at sagen vil falde fra hinanden.

Han mener, at det er helt i orden at modtage gaver fra venner, og at hans samtaler med medieejerne ikke havde noget med bestikkelse at gøre.

Der er lækket et referat af en optagelse, hvor Netanyahu tilsyneladende forhandler med et af de involverede medier om en bedre pressedækning. Han siger dog, at hans udtalelser på båndet blot var 'en joke'.

Netanyahu har flere gange slået fast, at han ser sagerne som venstrefløjens forsøg på at vælte ham.

Hvad vil det betyde for det israelske valg?

Israels tidligere forsvarschef, Benny Gantz, stiller op til det kommende valg og kan ende med at stjæle stemmer fra Netanyahu. (Foto: Jack guez © Scanpix)

Sagerne presser Netanyahu, og hans advokater har forsøgt at få rigsadvokaten til at udskyde offentliggørelsen af, at man ønsker at tiltale ham til efter valget.

Selvom sagerne ikke er nogen nyhed for israelerne, er der sket små skred i meningsmålingerne, der tyder på, at Netanyahu måske kan miste vælgere, der ikke vil stemme på en premierminister, der skal bruge al sin tid i en retssal.

Sagen blusser op samtidig med, at et nyt israelsk parti ledet af landets tidligere forsvarschef truer Netanyahu og hans parti Likuds position.

Hvorfor kommer anklagerne nu, hvis israelerne har kendt til de her sager længe?

Offentligheden har kendt til korruptionsbeskyldninger mod Netanyahu i flere år. (Foto: BAZ RATNER © Scanpix)

Netanyahu mener, at det er et forsøg på at ødelægge hans valgkamp, mens rigsadvokaten og Justitsministeriet siger, at efterforskningen ganske enkelt først er færdig nu.

Der er dog ikke den store tvivl om, at rigsadvokaten har stået i en svær situation.

Ventede han til efter valget med at offentliggøre planen om at tiltale Netanyahu, ville han blive beskyldt for at holde hånden over Netanyahu. Offentliggjorde han det lige inden valget, ville det lande som en bombe midt i valgkampen.

Derfor har han sandsynligvis villet have meddelelsen ud relativt tidligt i valgkampen.

Hvad skal der ske nu?

Netanyahu skal formentlig kæmpe mod anklagerne under den kommende valgkamp, vurderer DR's korrespondent. (Foto: Jim Hollander © Scanpix)

Nu går en meget langvarig proces i gang. Først skal der være en høring, hvor Netanyahu kan protestere mod anklagerne, og så skal det afgøres, om sagen skal for retten.

Den høring kommer først efter valget – og måske først til efteråret.

Derefter skal det afgøres, om Netanyahu skal tiltales. Bliver han det, går en sandsynligvis lang retssag i gang.

Uanset udfaldet af høringen og en eventuel retssag, kommer det her til at fylde i israelsk politik i lang tid.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter