Korrespondent: Kun fred vil være en sejr for Merkel

Den tyske kansler har været den drivende kraft bag aftale om Ukraine. Nu skal hun overbevise USA.

Angela Merkel skærer en grinmasse efter fredsforhandlingerne i Minsk. (Foto: © TATYANA ZENKOVICH, Scanpix)

Det er frem for alt Tysklands kansler, Angela Merkel, der har været drivkraften bag det topmøde, som i dag førte til en aftale om våbenhvile i Ukraine.

Angela Merkel har lagt meget engagement og personlig prestige i at nå frem til en fredsløsning, fortæller DR's korrespondent i Tyskland Michael Reiter. Og hun vender ikke hjem i triumf.

- En våbenhvile er første skridt på vejen væk fra totalt kaos. Men det er altså stadigvæk et forholdsvis lille skridt, set fra Tyskland. Merkel taler om “et spinkelt håb”. Men der er altså fortsat langt til en regulær fredsløsning. Og kun fred vil være en sejr for kansleren, siger Michael Reiter.

Ingen illusioner

Angela Merkel lød da heller ikke sejrssikker, da hun hastede fra fredsforhandlingerne i Hvideruslands hovedstad, Minsk:

- Jeg gør mig ingen illusioner. Der er stadig meget, meget arbejde at gøre. Men nu har vi en reel chance for at få vendt tingene til noget godt, sagde Merkel.

Hun skal i eftermiddag præsentere aftalen fra Minsk for sine kolleger i EU på et topmøde i Bruxelles.

Overbevise USA

Her vil hun formentlig møde velvilje, vurderer Michael Reiter. Men Merkel kan få brug for større overtalelsesevner, når det gælder en anden vigtig allieret:

- Det store spørgsmål er, om hun kan overbevise USA - eller om amerikanerne på kort eller mellemlang sigt mister tålmodigheden og begynder at levere våben til Ukraine. Og det er jo Merkels skrækscenarie, siger korrespondenten.

Hvis du er interesseret i Tyskland, kan du følge Michael Reiter på Twitter.