Korrespondent: Lav valgdeltagelse i Venezuela viser støtte til oppositionen

Præsident Nicolas Maduros parti tog 90 procent af borgmesterposterne ved lokalvalg i det sydamerikanske land.

En række oppositionspartier boykottede i går et lokalvalg i Venezuela, og overlod dermed spillebanen til landets siddende præsident, Nicolas Maduro, hvis parti tog 90 procent af borgmesterposterne på landsplan.

Men selvom valget på overfladen ser ud som en sejr for præsidentens parti, betyder en lav valgdeltagelse på 47 procent i går, at der faktisk er stor støtte til oppositionen, fortæller DR’s korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad.

- Oppositionen har opfordret til ikke at gå ned og stemme, og de har heller ikke opstillet kandidater til borgmestervalget. Så egentlig kan man sige, at den lave valgdeltagelse er en støtte til oppositionen.

Maduro vil udelukke opposition fra præsidentvalg

Men det skal koste den venezuelanske opposition, at de boykottede gårsdagens lokalvalg, lyder det fra Nicolas Maduro. Han vil rent faktisk udelukke de partier, der valgte ikke at deltage i lokalvalget, så de ikke kan deltage i næste års præsidentvalg.

- Oppositionspartierne er fuldstændig forsvundet fra det politiske landkort, sagde Nicolas Maduro i en tale i går.

Efter planen skal der være præsidentvalg i Venezuela til december 2018, men der spekuleres i, om Nicolas Maduro allerede vil udskrive valg i første halvdel af det nye år. Det bliver sandsynligvis uden de partier, der boykottede lokalvalget i går. I hvert fald hvis det står til præsidenten.

- Et parti, som ikke deltog i dag, kan ikke deltage igen, lød det fra præsidenten.

Valg på bagtæppe af år med uroligheder

I løbet af året har der været store protester i Venezuela. Særligt i hovedstaden, Caracas, har demonstranter vist deres utilfredshed med styret, som de mener, har kørt landet i sænk.

Der er blandt andet stor mangel på en lang række dagligvarer, ligesom inflationen i landet er tårnhøj.

Præsidentens udmelding om, at oppositionen nu ikke kan deltage ved næste års præsidentvalg er en fortsættelse af den linje, som befolkningen er utilfreds med, vurderer Kristian Almblad.

- Lige nu virker det altså som om, at Maduro har held med at stække oppositionen, simpelthen ved at køre dem væk fra magten, og det er jo det, folk har frygtet. Det er derfor, vi har set de her store optøjer i Venezuela det seneste år.

Facebook
Twitter