Korrespondent: Meget nærliggende at al-Shabab står bag angreb på luksushotel

Kaos hersker ved hotel i Kenyas hovedstad, hvor der er meldinger om dræbte og sårede.

Kenyanske sikkerhedsstyrker har omringet hotellet. Angrebet er fortsat i gang. (Foto: THOMAS MUKOYA © Scanpix)

Et formodet terrorangreb mod et femstjernet hotel ved navn DusitD2 er stadig i gang i Kenyas hovedstad, Nairobi.

Der er stor usikkerhed om, hvad der præcist er foregået, og hvad skadernes omfang er, men mindst en person er dræbt, mens mindst en håndfuld er såret.

- Jeg hørte skudsalver, og så så jeg folk løbe væk med deres hænder i vejret, hvor nogle af dem gik ind i banken for at gemme sig, siger en kvinde, der arbejder i en nærliggende bygning til Reuters.

Angrebet begyndte omkring klokken 15.00 lokal tid og har således været i gang i mere end tre timer.

Den somaliske terrorgruppe al-Shabab har allerede taget skylden for angrebet, og det er meget sansynligt, at den rent faktisk står bag, vurderer DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen. Det har man tidligere set i hovedstaden, hvor gruppen har angrebet flere gange med dødbringende konsekvenser til følge.

- Man har en temmelig god formodning om, at det er al-Shabab, og det er langtfra første gang, at de begår terror. Det er derfor nærliggende at tro på de oplysninger, som de selv er kommet med, siger han.

al-Shababs angreb i Kenya

 • Den somaliske terrorgruppe har for flere år siden advaret Kenya om, at den vil føre en "lang og grusom krig" mod landet. Nogle af de mest blodige angreb foregik i 2013 og 2015.

 • I 2013 angreb medlemmer af al-Shabab et indkøbscenter i Nairobi, hvor de barrikaderede sig i 80 timer sammen med adskillige gidsler. 67 personer blev dræbt.

 • To år efter udførte de deres dødeligste angreb i Kenya til dato, da de skød og dræbte næsten 150 mennesker ved Garrissa Universitet.

Har omringet hotellet

BBC skriver, at der fortsat kan høres skudsalver ved hotellets bygning, som også huser en række kontorer. Desuden er biler sat i brand, og der er hørt flere eksplosioner i hotelområdet.

Folk er fortsat ved at blive evakueret fra bygningen, og det er endnu uvist, hvor mange mennesker, der befinder sig på hotellet.

 • Biler i brand foran Dusit-hotellet i Nairobi, Kenya. (Photo by SIMON MAINA / AFP) (Foto: SIMON MAINA © Scanpix)
 • Folk flygter, mens skudsalver og eksplosione høres ved hotellet. REUTERS/Thomas Mukoya (Foto: THOMAS MUKOYA © Scanpix)
 • Sikkerhedsstyrker ankommer til hotellet og har været i ildkamp med gerningsmændene lige siden. (Photo by SIMON MAINA / AFP) (Foto: SIMON MAINA © Scanpix)
 • Flere af de folk som er blevet evakueret fra området. (Photo by SIMON MAINA / AFP) (Foto: SIMON MAINA © Scanpix)
 • En kvinde falder sammen, da hun bliver fragtet fra stedet. (Photo by Luis TATO / AFP) (Foto: LUIS TATO © Scanpix)
 • Sikkerhedsstyrker har omringet området. (Foto: BAZ RATNER © Scanpix)
 • En gruppe bliver hjulpet væk fra hotellet af en soldat. (Foto: BAZ RATNER © Scanpix)
 • Biler sat i brand ved hotellet. (Foto: THOMAS MUKOYA © Scanpix)
 • Cars are seen on fire at the scene where explosions and gunshots were heard at the Dusit hotel compound, in Nairobi, Kenya January 15, 2019. REUTERS/Baz Ratner (Foto: BAZ RATNER © Scanpix)
1 / 9

Det vides heller ikke, hvor mange gerningspersoner, som er i ildkamp med de kenyanske sikkerhedsstyrker.

- Politiet har omringet hotellet, og vi formoder, at der stadigvæk kan være terrorister på hotellet. De seneste timer er der set flere hundrede mennesker løbe temmelig desperat fra det her sted, og det er cirka, hvad vi ved på nuværende tidspunkt, fortæller Søren Bendixen.

Et andet øjenvidne fortæller, at der er stor usikkerhed om, hvad der sker lige nu.

Simon Crump, der arbejder ved et kontor i området, siger, at folk gemmer sig rundt omkring i deres kontorer.

- Vi har ingen idé om, hvad der sker. Der kommer skud fra flere retninger, siger han ifølge Ritzau til nyhedsbureauet AFP.

Hvem er terrorgruppen?

 • Al-Shabab blev dannet på resterne af De Islamiske Domstole, som soldater fra Etiopien fjernede fra magten i 2006.

 • Gruppen er kendt for at have forbindelser til den islamistiske terrorgruppe al-Qaeda. Det kom til udtryk i 2009, hvor de svor troskab til al-Qaedas daværende leder, og i februar 2012 tilsluttede al-Shabab sig officielt al-Qaeda.

 • Siden 2008 har al-Shabab figureret på en række af Vestens terrorlister.

 • Al-Shabab har som målsætning at indføre en streng form for sharia.

 • Ud over målsætning om at indføre sharialovgivning fører al-Shabab også guerillakrig og udfører terror mod bl.a. Somalias regering. Al-Shabab har desuden angrebet de fredsbevarende styrker fra Den Afrikanske Union, FN og vestlige nødhjælpsorganisationer i Somalia.

 • Kenya støtter Somalias regering med blandt andet soldater, og derfor har eksperter peget på, at angreb i Kenya blandt andet er hævn for støtten til regeringen.

 • Al-Shabab har også tilhængere i andre lande, især Iran, Libyen og Egypten. Terrorgruppen tiltrækker også internationale jihadkrigere fra blandt andet USA og Europa, og mange menes af have fået kamptræning i Afghanistan og i Somalia.Kilde: DR's arkiver

I Danmark opfordrer Udenrigsministeriets Borgerservice til, at man holder sig fra området og følger de lokale myndigheders anvisninger. Opholder man sig i området og har brug for hjælp, kan man tage direkte kontakt til Udenrigsministeriets Borgerservice.
Facebook
Twitter