Korrespondent: Nordirsk parti har fået en fuldkommen historisk indflydelse

Den britiske regering har betalt en høj pris for, at det nordirske parti DUP vil støtte regeringen i afgørende afstemninger.

Premierminister Theresa May i midten til venstre med leder af Demokratisk Unionistparti (DUP) Arlene Foster på den anden side af forhandlingsbordet i premierministeren embedsbolig på Downing Street 10 i London. (Foto: pool © Scanpix)

Premierminister Theresa May har fået sikkerhed for, at hendes mindretalsregering ikke bliver væltet ved potentielt førstkommende afstemning.

Og det nordirske parti, der har givet håndslag på at støtte hendes mindretalsregering, har sikret sig historisk stor indflydelse på britisk politik.

Det siger DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen, om den aftale, som den britiske regering og DUP netop har indgået.

Kort fortalt går aftalen ud på, at Demokratisk Unionistparti (DUP) vil støtte regeringen i alle de afgørende afstemninger i parlamentet.

- Aftalen er god for Theresa May i den forstand, at den sikrer, at hun nu har en arbejdende regering og ikke hele tiden skal frygte at blive væltet. Det er dog fortsat ikke en stærk regering, siger Kim Bildsøe Lassen.

Støtteerklæringen vil allerede vise sig udfoldet på torsdag, når der skal stemmes om grundlaget for Theresa Mays regering, men DUP har også givet hånd på at stemme for regeringens finanslov og på at støtte lovgivning om national sikkerhed samt om Storbritanniens farvel til EU.

Når det kommer til andre anliggender, så vil DUP tage stilling fra sag til sag.

Historisk indflydelse

Der må også være tilfredshed på den anden side af forhandlingsbordet hos DUP, vurderer Kim Bildsøe Lassen.

- DUP har fået en fuldkommen historisk indflydelse på britisk politik. Det er dem, der bestemmer, om regeringen er der eller ej, og de har også sørget for, at der kommer mange ekstra midler til Nordirland, siger han.

En af de helt store diskussioner har netop været, hvor stor en pris Theresa Mays regering har måttet betale for det nordirske partis støtte.

De er nået til enighed om omtrent én milliard pund - svarende til omkring 8,5 milliarder kroner - plus en halv milliard pund - svarende til 4,2 milliarder danske kroner - hvoraf sidste post var aftalt på forhånd.

Pengene skal blandt andet gå til infrastruktur, bredbånd, sundhedsvæsenet og uddannelsessystemet.

DUP-leder Arlene Foster ses her forlade Downing Street 10 efter dagens møde med premierminister Theresa May. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)

Vil arbejde mod grænse til Irland

Som led i aftalen har Theresa May droppet planerne om at erstatte en ordning for pensionister, der garanterer en årlig minimumsforhøjelse af den statslige pension, med en mindre lukrativ ordning.

Planerne om at skrinlægge et tilskud til ældres varmeregning om vinteren er også droppet.

DUP har været erklæret modstander af begge forslag.

Derudover har DUP stillet krav om, at der skal arbejdes på at undgå en egentlig grænse mellem Nordirland og Irland, når Storbritannien forlader EU.

- Der er en klar hensigt om, at der ikke skal være en egentlig fysisk grænsedragning. Og alle erkender, at det vil være et kæmpe problem for den eksisterende fredsaftale, hvis der kommer en fysisk grænse, siger Kim Bildsøe Lassen.

Skrøbelig fredsproces

Han fortæller, at der er kritiske røster, som er stærkt utilfredse med, at regeringen på den måde har betalt for stemmer.

- Der er også rejst spørgsmål om, hvorvidt det er rimeligt at give Nordirland en masse ekstra penge i betaling for politisk støtte, når der også er masser af udfordringer i Skotland og Wales.

Blandt andre har lederen af Wales-partiet i det britiske parlament, Plaid Cymru, stillet modkrav om, at Wales i givet fald skal modtage knap det dobbelte som Nordirland.

- Enhver forpligtelse til Nordirland skal matches for Wales' vedkommende, siger partiets leder i det britiske parlament, Liz Saville Roberts, ifølge The Guardian.

En anden anke mod aftalen går på, hvilke konsekvenser aftalen både på kort og langt sigt kan få for den fortsat skrøbelige fredsproces i Nordirland.

Det er aftalt, at de to parter i Nordirland - repræsenteret politisk ved Sinn Féin og DUP - skal dele regeringsmagten. Det gør de ikke i øjeblikket, fordi de ikke kan blive enige.

- Pludselig får den ene halvdel af konflikten en meget afgørende politisk indflydelse på den britiske regering. En del mener, at det svarer til at gamble med mange års hårdt arbejde på at lægge låg på konflikten, siger Kim Bildsøe Lassen.

Hvem er DUP?

  • DUP blev dannet i 1971 og støtter den såkaldte unionisme, hvilket vil sige, at Nordirland skal være en del af Storbritannien.

  • Partiet har stærke bånd til den protestantiske kirke.

  • DUP støtter Brexit, men er kraftigt imod, at der trækkes en ydre EU-grænse mellem Nordirland og Irland.

  • Partiet er indædt modstander af abort og ægteskaber mellem personer af samme køn.

Facebook
Twitter