Tema Nordkoreas missiltrussel

Korrespondent: Nordkoreas missilaffyring er et svar til Trump

Donald Trump har lagt en hård kurs over for Nordkorea, som nu giver igen, vurderer Philip Khokhar.

I den centrale del af Nordkoreas hovedstad Pyongyang hænger store portrætter af landets grundlægger Kim Il Sung (tv.) og den tidligere leder Kim Jong Il (th.). (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

Endnu en nordkoreansk missilaffyring er en klar og tydelig markering over for USA’s præsident, Donald Trump.

Sådan lyder det fra Philip Khokhar, DR's Asien-korrespondent, efter at Nordkorea natten til i dag dansk tid har forsøgt at affyre et missil. Affyringen menes dog at være gået galt.

- Trump har lagt en hård kurs, og Nordkorea udfordrer grænsen. De ved, at USA holder øje med dem, siger han.

Ifølge Philip Khokhar vil USA efter al sandsynlighed ikke besvare missilaffyringen med et angreb, men blot fordømme Nordkoreas handlinger.

Siden Donald Trump tiltrådte som USA’s præsident, har landet indført nye spilleregler i konflikten mod Nordkorea. For en uge siden sendte USA en hangarskibsledet flådegruppe, som kan bruges til militære angreb, til den koreanske halvø.

Intet opsigtsvækkende ved missilaffyring

At Nordkorea har affyret et missil er der i sig selv intet opsigtsvækkende i, fortæller Philip Khokhar:

- De gennemfører ofte test og har skruet voldsomt op for det gennem de senere år. Men mange af deres test er – ligesom denne - ikke succesfulde, måske fordi de ikke har teknisk viden nok.

Der var dog ingen beskedenhed over den militærparade, som i går fandt sted i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang. Her fejrede man, at det var 105 år siden, at den nuværende leder Kim Jong-uns bedstefar og grundlæggeren af det nuværende koreanske styre, Kim Il-Sung, blev født.

Fejringen blev blandt andet markeret ved at rulle missiler og andet militært isenkram frem, mens marcherende soldater og dansere havde taget plads på Kim Il-Sung-pladsen.

Ifølge Philip Khokhar kan dagens missilaffyring også hænge sammen med militærparaden, da Nordkorea i forbindelse med paraden er klar over, at verdens øjne er rettet mod landet.