Korrespondent: Ny asylaftale kan gøre livet lettere for Seehofer

Der er flere lunser til socialdemokratiske SPD i den aftale, som sætter foreløbigt punktum i asylstriden i den tyske regering.

Indenrigsminister Horst Seehofer (CSU) efter mødet mellem CSU, CDU og SPD her til aften. (Foto: Omer Messinger © Scanpix)

I dag lagde den tyske regering låg på en flere uger lang strid om landets asylpolitik.

Det skete, da den brede koaliton mellem CDU, CSU og SPD nåede til enighed om en stramning af landets asylpolitik.

Aftalen betyder blandt andet et farvel til de to konservative partier, CDU og CSU's, forslag om at oprette såkaldte transitcentre, hvorfra asylansøgere skulle tilbagesendes.

I stedet har man aftalt at oprette såkaldte overførselscentre på allerede eksisterende politistationer. Modstanden fra socialdemokraterne i SPD var simpelthen for stor, vurderer DR's Tyskland-korrespondent Michael Reiter

- Socialdemokraterne ville ikke høre tale om de her lukkede transitcentre, fordi det mindede om fængsler, for nogle endda koncentrationslejre. Nu hedder de så ikke længere transitcentre, men overførselscentre, som tilsyneladende bliver en integreret del af eksisterende politistationer.

- Man vælger simpelthen ikke at oprette noget nyt. Desuden slår indenrigsminister Seehofer på, at der kun kan være et relativt lille antal asylansøgere i centrene, som bliver sendt ud af landet igen senest efter 48 timer. Alt sammen for at undgå, at der ikke opstår noget, der minder om fængsler eller lejre, fortæller Michael Reiter.

De rigtige migranter

Afskeden med begrebet transitcentre er ikke den eneste luns, som Socialdemokraterne har fået i bytte for at gå med til, hvad der trods alt er en stramning af asyllovgivningen.

Også aftalen om, at indenrigsminister Horst Seehofer inden årets udgang skal fremlægge en ny indvandringslov – noget som landet ikke har haft indtil nu, er en sejr for SPD.

- Den skal blandt andet sikre, at der også kommer flere højtkvalificerede til landet og at de også bliver hjulpet godt på vej på det tyske arbejdsmarked. Alt sammen så man får en mere styret immigration i Tyskland, fortæller Michael Reiter.

Et nemmere liv for Seehofer

I aftaleteksten har CSU's Horst Seehofer også slækket på sine krav til, hvilke personer, tilbagevisningerne skal ramme.

Det er nu ikke længere samtlige asylansøgere, der er registreret i et andet EU-land, der bliver sendt retur, men derimod kun asylansøgere, der allerede aktivt har søgt asyl i et andet EU-land.

Det er en markant mindre gruppe, end dem, som var inkluderet i det oprindelige forslag fra CDU og CSU, og det faktum vil formentlig gøre livet noget lettere for indenrigsministeren, når han i de kommende måneder, skal lave aftaler med andre EU-lande om tilbagesendelse, vurderer Michael Reiter.

- Han skal nu til at udarbejde bilaterale aftaler med alle de lande, som Merkel overtalte til at modtage afviste asylansøgere fra Tyskland på et EU-topmøde for nyligt. Og det bliver formentlig nemmere, når han nu kan gå ud og sige til de stats- og regeringschefer, som indtil videre er gået med til tilbagesendelse, og måske endda nogle af dem, der strittede imod: Prøv at se her, vi har nedjusteret det her tal til kun at gælde dem, der har asylsager kørende i dit land.

- Derfor tror jeg, der ligger en forhåbning om, at man kan have mere succes med det her asylkompromis, siger Michael Reiter.

Facebook
Twitter