Tema Nordkoreas missiltrussel

Korrespondent: Nye sanktioner vil ramme Nordkorea hårdt

Kina stemte for sanktionerne, men det bliver spændende at se, om de gennemfører dem, siger DR's Asien-korrespondent Philip Khokhar.

USA har forfattet resolutionen, som FN's sikkerhedsråd vedtog lørdag aften. (Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ © Scanpix)

Sanktionerne mod Nordkorea, som FN's Sikkerhedsråd i aftes enstemmigt besluttede at skærpe, kommer til at gøre ondt på landet.

Det vurderer DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

Han henviser til, at sanktionerne kan betyde, at Nordkoreas årlige eksportindtægter på tre milliarder dollar - svarende til omkring 19 milliarder kroner - beskæres med en tredjedel.

- Nordkorea har dog tidligere været rigtig dygtig til at komme uden om sanktionerne, som har ramt landet i mange år. Nordkorea har blandt andet kunne tjene en masse illegale penge på smugling, siger Philip Khokhar.

- Og så bliver det spændende at se, om landene i Mellemøsten, Afrika og Kina rent faktisk gennemfører sanktionerne. Det er det, der ofte har været problemet.

Sanktionerne er en reaktion på Nordkoreas to seneste prøveaffyringer af langtrækkende raketter, og ifølge sanktioner må andre lande ikke længere købe kul, jernmalm, blymalm, fisk og skaldyr fra landet.

Kina plejer forhold til USA

Nordkoreas eneste internationale allierede, Kina, har tidligere brugt sin vetoret i sikkerhedsrådet til at beskytte Nordkorea, men denne gang stemte kineserne for sanktioner.

- Det her handler om forholdet mellem USA og Kina. Det er Kinas forsøg på at komme den amerikanske regering i møde, siger DR's Asien-korrespondent.

- De synes heller ikke, at Nordkorea opfører sig ordentligt for tiden, understreger Philip Khokhar.

Nordkorea har beskyldt USA og Sydkorea for at øge spændingerne på den koreanske halvø med fælles militærøvelser. Landet har siden 2006 været ramt af FN-sanktioner på grund af, at det forsøger at fremstille langtrækkende missiler og atombomber.

Nordkorea har foretaget fem atomprøvesprængninger og prøveaffyret fire langtrækkende missiler.