Korrespondent: Obama lader europæerne være alene i mørket

USA's præsident Barack Obama mødes i de her timer med europæiske ledere for sidste gang i Berlin.

USA's præsident Barack Obama mødes med Tysklands Angela Merkel og de andre store europæiske ledere. (Foto: KAY NIETFELD © Scanpix)

De europæiske ledere havde håbet, at Barack Obama ville kaste lys over afløseren Donald Trumps planer for det fremtidige samarbejde under den amerikanske præsidents sidste besøg i Europa i disse dage.

Men DR's Tysklandskorrespondent, Michael Reiter, synes, det er påfaldende, hvor lidt præsidenten indtil videre har forsøgt at berolige de nervøse europæiske ledere.

- Hvis man skal bruge en metafor, så var forhåbningen lidt, at Obama ville lægge børnene i seng og sige: Der er altså ikke noget monster under sengen. Men nu går han så og slukker lyset og lader lader tyskerne og europæerne være alene i mørket, siger Michael Reiter.

Obama dulmer ikke nerverne

Netop USA's kommende præsident, Donald Trump, fylder dagsordenen, når Obama i de her timer mødes med Tysklands Angela Merkel, Frankrigs Francoise Hollande, Spaniens Mariano Rajoy, Italiens Matteo Renzi og Storbritanniens Theresa May i Berlin.

- Man håbede, at Obama ville dulme tyskernes og europæernes sarte nerver - for man er jo slemt bekymret for, hvad der nu skal ske, når Donald Trump kommer til magten i USA, siger Reiter.

Trusler om at droppe aftaler

Obama og Merkel er kendt for at være på bølgelænge, når det kommer til tidens store, globale udfordringer: Klimaforandring, frihandel og håndtering af flygtningekrisen. Men siden det stod klart, at Donald Trump bliver USA's næste præsident, så kunne det se ud til, at der bliver ændringer i det internationale samarbejde.

- Jeg tror, europæerne og tyskerne klynger sig til et håb om, at Trump vil føre en anden politik end den, han har propaganderet for i sin valgkamp. At han måske alligevel ikke vil trække sig ud af Nato-samarbejdet, som han har truet med. At han ikke vil trække sig ud af klimaaftalen og så videre, siger Michael Reiter.

Nato, klima og handel står for skud

Donald Trump har flere gange talt om at droppe frihandelsaftalen mellem Europa og USA, sået tvivl om USA’s forpligtelser i den transatlantiske forsvarsalliance, Nato og udfordret den globale klimaaftale, der blev indgået i Paris. Det er dog endnu uvist, om Trump vil gøre det til virkelighed. Det kunne Barack Obama heller ikke svare på i Berlin.

- Mit håb er, at han tænker sig om, for som præsident for USA sætter han også på mange måder den internationale dagsorden, sagde Barack Obama på et pressemøde i går aftes.

Obama holder pressemøde sammen med de europæiske ledere kl 15.30 i eftermiddag.