Korrespondent om afspærret Mosul: Svært at forhindre IS-folk i at flygte

Lykkes det Islamisk Stats krigere at undslippe den irakiske hærs belejring af det vestlige Mosul, kan det blive vanskeligt for dem at finde et sted at flygte hen.

Irakiske børn leger i de smadrede gader i Nablus-kvarteret i Mosul. Bag børnene figurerer Islamisk Stats flag. (Foto: © Aris Messinis, Scanpix)

Ingen fra Islamisk Stat slipper levende ud af Mosul.

Sådan lød det tidligere i dag fra USA's særlige udsending i Irak, Brett McGurk, som også kunne fortælle, at 180 af terrorbevægelsens ledere allerede har lidt døden ved koalitionens hånd.

Den sidste vej ud af byen er nu under den irakiske regeringshærs kontrol - og krigerne fra Islamisk Stat kan derfor ikke undslippe.

Men det bliver en svær opgave at sikre sig, at ingen af terrorbevægelsens medlemmer slipper ud af Mosul. Det vurderer DR's Mellemøstkorrespondent Michael S. Lund.

- Du kan aldrig afspærre en by fuldstændig. Der er jo også hundredtusinde af civile i det vestlige Mosul, som flygter, og der har vi før set IS-krigere bruge flygtningestrømme til at skjule sig i og på den måde flygte ud. Det kan man sagtens komme til at se igen.

Risiko for luftangreb

Der er dog begrænsninger for, hvordan terrororganisationens folk rent faktisk kan slippe ud af den nu omringede vestlige del af Mosul, hvor de opholder sig, fortæller Michael S. Lund.

- De store veje er omringede, og det vil blandt andet sige, at IS kan ikke lave den slags tilbagetrækning, hvor man kører ud med våben i firehjulstrækkere og forsøger at komme væk.

- Det kan ikke lade sig gøre i øjeblikket – også fordi koalitionen har et luftvåben - det vil sige, at hvis IS bryder igennem et af de områder, der er omringet, så kan de blive angrebet fra luften.

Bekymring for mange krigsfanger

Det er ikke kun de dræbte 180 Islamisk Stat-ledere, som den irakiske hær og de allierede militser har fået fingrene i. Der er også blevet taget mange krigsfangere under kampen om Mosul - men hvor mange vides ikke.

- Det er en af de ting, som menneskerettighedsorganisationer i Irak er bekymrede for, fordi vi tidligere har set eksempler på, at IS-krigere – eller mistænkte IS-krigere, der bliver taget til fange af forskellige militser - kan blive torturerede eller slået ihjel. Så det er der stor bekymring for.

- Samtidig er nogle af dem, der flygter, som har arbejdet for IS, ikke nødvendigvis krigere. Der er også folk, der har arbejdet for deres hospitaler og skoler, og som har gjort det mere af nød, end fordi de støtter IS.

Flugten går til...

Skulle det alligevel lykkes Islamisk Stats krigere i Mosul at undslippe den irakiske hær og koalitionsstyrker, er der ikke mange steder at flygte hen.

- Det er det svære for dem, for de steder, de kontrollerer i Irak, er ikke særligt store mere, så det oplagte ville være at tage til Syrien, men den vej er spærret, og der er de også presset. Så det er temmelig svært for dem, siger Michael S. Lund.