Korrespondent om britisk valg: Partiledere på vippen

Både Labours og Liberaldemokraternes leder kan være fortid efter skuffende britisk valg.

To partiledere på vej ud? Nick Clegg (tv) og Ed Miliband (th). (© Scanpix)

Valget i Storbritannien er på vej mod et resultat, som ingen havde forudset. BBC forudser nu, at Konservative vil få et effektivt flertal i parlamentet på 325 mandater.

Hvis det holder stik, behøver premierminister David Cameron altså ingen hjælp fra andre partier for at kunne danne regering - stik imod hvad alle meningsmålinger havde spået før valgdagen.

Langt værre ser det ud for to af valgets andre hovedpersoner, Labours leder Ed Miliband og Nick Clegg, som i øjeblikket er vicepremierminister for Liberaldemokraterne.

Finder knivene frem

Før valgdagen lignede Ed Miliband det bedste bud på en ny premierminister i Storbritannien - mest fordi færre af de opstillede partier ville stemme ham ned, end tilfældet var for David Cameron.

Men her til morgen måtte Ed Miliband konstatere, at valgresultatet var "meget skuffende". Så nu er spekulationerne om Labour-lederens fremtid i fuld gang, fortæller DR Nyheders europakorrespondent Anna Gaarslev fra London:

- Der spekuleres allerede vidt og bredt om, hvorvidt Miliband kan blive siddende som leder. Et gammelt parlamentsmedlem for partiet har allerede sagt, at han synes, Miliband bør overveje sin stilling. Det skal vi ikke nødvendigvis tillægge den store vægt, men det siger bare, at der allerede sidder personer i Milibands parti, som begynder at trække knivene frem, siger Anna Gaarslev:

- Med sådan et nederlag er det svært at bevare sin autoritet som leder. Labour er jo ikke bare gået tilbage - de er jo blevet udslettet i Skotland.

Clegg antyder afgang

Ed Miliband sagde ikke noget om sin egen fremtid som partileder, da han holdt tale, efter han havde vundet sin egen valgkreds.

Det gjorde Liberaldemokraternes leder Nick Clegg til gengæld, da han skulle tale efter et om muligt endnu mere skuffende valg. Clegg sagde, at han senere i dag vil fortælle om de konsekvenser, han har tænkt sig at drage efter valget - og så for sig selv.

- Han har ikke sagt åbent endnu, at han vil gå af. Men han har i hvert fald lagt en teaser ud, siger Anna Gaarslev.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk