Korrespondent om danske soldater i Syrien: Markant forskel, at de ikke er inviteret

Danske specialstyrker kan komme i kamp i et lovløst område med syriske kampfly over hovederne.

I Irak kan de danske specialstyrker koordinerer deres indsats med Iraks hær. I Syrien er forholdene meget mere flydende. (Foto: Dimitar Dilkoff © Scanpix)

Grænsen mellem Irak og Syrien findes ikke længere i det område, hvor den danske regering nu vil indsætte specialstyrker.

- Det er Islamisk Stat, som kontrollerer området, og de har ophævet alle grænseposter, fortæller Mellemøst-korrespondent i DR Nyheder Michael S. Lund.

Derfor er det vigtigt, at de danske soldater får lov til at bevæge sig rundt i begge lande.

- Det er ret væsentligt, at soldaterne kan operere i både Irak og Syrien, fordi grænsen mellem de to lande er udvisket oppe nordpå. Nu kan man forfølge IS ind over den grænse til Syrien, som alligevel ikke findes mere.

Farligere i Syrien

Men selvom grænsen kan være svær at få øje på, når man bevæger sig i jordhøjde, så gør det ikke desto mindre en stor forskel for de danske soldater, om de befinder sig i Irak eller Syrien.

- Der er en stor forskel på de to områder. I Irak er man inviteret af den irakiske hær, som man arbejder meget tæt sammen med. I Syrien er der ingen hær, som man decideret kan arbejde sammen med, siger Michael S. Lund:

- Den syriske hær er ikke interesseret i, at der kommer udenlandske soldater til landet. Tværtimod. De har kampfly, som i princippet kunne bombe også danske soldater, der bevæger sig ind i området.

Mange grupper

Korrespondenten forventer ikke, at de danske specielstyrkers opgave bliver væsentligt anderledes end den, de tidligere har udført i Afghanistan og Irak.

Det handler primært om at snige sig ind på fjendens territorium for at hjælpe koalitionen mod IS med at udpege mål for luftangreb. Det vil sandsynligvis være et succeskriterium for specialstyrkerne ikke selv at blive involveret i kamphandlinger, vurderer Michael S. Lund.

Men det kan blive sværere at undgå, når man befinder sig på syrisk territorium, fordi krigens parter her - i modsætning til Irak - er et meget broget tæppe af grupper og alliancer.

- Det er meget mere kompliceret i Syrien. De er mange flere forskellige grupper, som man ikke har samme forhold til, som man har til en stat som Irak, siger Michael S. Lund.