Korrespondent om historisk Trump-tiltale: Han risikerer fængsel inden næste præsidentvalg

Tiltalen handler om hemmeligstemplede dokumenter og er den alvorligste sag hidtil rettet mod den tidligere præsident, vurderer DR's USA-korrespondent.

Donald Trump kalder det en heksejagt, der er i gang, som han siger har stået på i syv år. (Foto: © Andrew Harnik, Associated Press)

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump er som så mange gange før kommet i rampelyset.

Men denne gang er sagen, der kastes lys på, så alvorlig, at den kan betyde, at Donald Trump risikerer at ende bag lås og slå inden præsidentvalget i USA næste år.

Sådan lyder vurderingen fra DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz.

- USA's tidligere præsident er dømt for et seksuelt overgreb ved en civil retssag, han er anklaget for dusinvis af overtrædelser af lovgivningen i en straffesag på Manhattan - men den seneste sag er absolut den alvorligste hidtil.

I nat dansk tid blev Trump ifølge amerikanske medier - herunder blandt andre CNN, Fox News og Washington Post - tiltalt i forbindelse med efterforskningen af hans håndtering af bunker af hemmeligstemplede dokumenter, som Trump fjernede fra Det Hvide Hus efter sit valgnederlag i 2020.

Tiltalepunkterne er ikke offentliggjort endnu. For tiltaleskriftet er forseglet, og en dommer skal bryde det, før offentligheden får adgang til, hvad der konkret står i det.

Men ifølge en lang række medier tiltales ekspræsidenten for at have lagt hindringer i vejen for myndighedernes opklaringsarbejde og for at have påvirket vidner i sagen.

- Tiltalen er en juridisk bombe. Det er aldrig sket før, at en tidligere præsident er blevet tiltalt af de føderale myndigheder, fortæller Steffen Kretz.

Men den er ikke kun en juridisk bombe. Det er også en politisk bombe, vurderer korrespondenten.

- Donald Trump er ikke kun forhenværende: Han er de facto det republikanske partis leder og den førende kandidat i kapløbet om at bliver partiets præsidentkandidat i 2024.

Trump: "Jeg vil bare fortælle jer, at jeg er en uskyldig mand"

Donald Trump bekræfter, at han er blevet tiltalt i nat dansk tid. Det gør han på sit sociale medie Truth Social.

Han har allerede flere gange tidligere kaldt efterforskningen af håndteringen af de hemmeligstemplede dokumenter for en decideret "heksejagt" rettet mod ham, og det gjorde han også i nat dansk tid både på skrift, i en video og til Fox News.

- Jeg vil bare fortælle jer, at jeg er en uskyldig mand. Jeg har intet gjort forkert, og vi vil kæmpe os ud af det her, ligesom vi har kæmpet i syv år, lyder det fra Trump.

I videoen offentliggjort på Truth Social på lidt over to minutter, bruger Trump formuleringen "heksejagt" otte gange.

Se et udklip fra videoen her:

Der er med andre ord forsat ikke nogen tvivl om Trumps standpunkt og ifølge Steffen Kretz ej heller slinger i valsen i forhold til de republikanske politikere i Kongressens holdning i den her sag.

- De slår ring om deres leder og hævder det samme, og partiets vælgere er tilbøjelige til at give dem ret: Opbakningen til forbundspolitiet, FBI, der har forestået efterforskningen, er historisk lav blandt republikanske vælgere.

FBI-agenter i Trumps hjem

Tirsdag den 13. juni kl. 21 dansk tid skal Donald Trump møde ved en føderal domstol i Miami, Florida.

- Forventningen er, at han vil blive tiltalt for syv overtrædelser af føderale love, der er så alvorlige, at de kan give ham flere års fængsel, hvis han bliver dømt. Timingen betyder, at en retssag efter al sandsynlighed vil være færdig til dom inden for et år og altså måneder før valget, som finder sted i november næste år, siger Steffen Kretz.

Trump er forpligtet til rent faktisk at møde op i retten tirsdag.

I august sidste år blev Trumps bopæl i Mar-a-Lago i Florida, som vi ser her, ransaget af FBI-agenter. (Foto: © GIORGIO VIERA, Ritzau Scanpix)

Undersøgelsen af Donald Trumps håndtering af en lang række hemmeligstemplede dokumenter kom på manges læber i august sidste år, hvor FBI gennemførte en ransagning af Trumps hjem i Florida.

Her fandt FBI blandt andet flere dokumenter, der var stemplet som "hemmeligt" og "tophemmeligt".

Det er disse dokumenter, der er omdrejningspunktet for tiltalen mod Trump - for hvad lavede de på hans private adresse?

Donald Trump fastslog efter FBI-ransagningen sidste år, at han i forvejen samarbejdede med myndighederne om opbevaring og udlevering af dokumenterne, og at ransagningen var unødvendig og politisk motiveret.

Et par uger efter kom det frem, at Trump og hans folk havde bedt en føderal domstol om midlertidigt at blokere for FBI's gennemgang af de dokumenter, der var blevet beslaglagt.

De mente, at en særlig embedsmand skulle udpeges til at føre tilsyn med gennemgangen.

Sagen vil vise, hvor stærkt det amerikanske demokrati er

Ifølge amerikansk lovgivning er det ulovligt bevidst at medbringe hemmeligstemplede dokumenter, som indeholder følsomme oplysninger, der skal beskyttes, til en ikke-autoriseret lokation.

Det vil for eksempel sige et privat hjem.

Og ifølge Steffen Kretz er der mere på spil i sagen om Donald Trump og de hemmelige dokumenter end blot spørgsmålet om skyld eller uskyld.

- Sagen bliver en lakmusprøve på, hvor stærkt det amerikanske demokrati er i en tid, hvor det ene af landets to store partier ikke blot er blevet et populistisk, nationalistisk parti, men i høj grad en personlighedskult, hvis leder altid har ret.

- Den vil vise, om et vigtigt grundprincip i et frit demokrati stadig gælder i USA: Nemlig, at alle er lige for loven - tidligere præsident eller ej.

Hør mere fra Steffen Kretz om den nye tiltale mod Trump her:

I januar i år blev der også fundet hemmeligstemplede dokumenter i præsident Joe Bidens hjem. Nærmere bestemt i en garage. Det var dokumenter fra hans tid som vicepræsident fra 2009 til 2017.

Tilbage i marts blev der rejst tiltale mod Donald Trump i en anden sag.

Det drejer sig om sagen om de såkaldte tys-tys penge, som Trump skulle have betalt til en tidligere pornoskuespiller før præsidentvalget i 2016 for at få hende til at tie om en affære, hun påstår at have haft med ham.

Betalingen i sig selv er ikke ulovlig, men der kan være sket et brud på regnskabsloven i forbindelse med bogføringen.