Korrespondent om Iran-indrømmelse: Beviserne var for stærke

Hvad indrømmelsen får af betydning for forholdet mellem Iran og USA er usikkert, siger DR's mellemøstkorrespondent.

Så sent som i går eftermiddag stod chefen for de iranske luftfartsmyndigheder og sagde, at det var umuligt, at et iransk missil havde ramt Ukraine International Airlines flight PS752.

Men tidligt i morges indrømmede Iran, at det var et iransk missil, der skød flyet ned.

Beviserne var simpelthen for stærke, vurderer DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund.

- Jeg tror, at iranerne har kigget på alle beviser og indset, at det her kunne de ikke skjule. Iranerne har jo hele tiden vidst det her, men har bare forsøgt at dække over det.

Her er et overblik over flyets rute.

Flyets rute inden det styrtede. (© dr)
Flyets rute inden det styrtede. (© dr)

Alligevel er Michael S. Lund overrasket over indrømmelsen.

- Jeg var sikker på, at Iran aldrig ville indrømme noget som helst. Og indrømmelsen kommer jo efter flere dage, hvor Iran har kaldt beskyldningerne for latterlige og psykologisk krigsførelse fra amerikansk side.

Betyder meget for forholdet til mange lande

Om bord på flyet var omkring 80 iranere, 57 canadiere samt flere ukrainere, svenskere, afghanere, tyskere og briter. Alle 176 mennesker om bord omkom.

De seneste dage har flere af de landes myndigheder forlangt en forklaring, en undskyldning og en grundig undersøgelse af ulykken.

Og Irans indrømmelse betyder derfor enormt meget for landets forhold til lande, mener Michael S. Lund.

- De her lande er normalt meget interesserede i at have en generel dialog med Iran. Og hvis Iran ikke havde indrømmet det her, ville ulykken altid ligge som en skygge over diverse forhandlinger og diplomatiske møder.

Samtidig får indrømmelsen stor betydning for både opklaringen og for de pårørende til ulykken, mener han.

- Det her vil jo hjælpe opklaringen helt enormt. For nu vil de eksperter, der er på vej fra andre lande, få lov til at se beviserne, og så kan vi få den fulde forklaring.

- Og det betyder også, at de pårørende ikke skal bruge årevis på at tænke over, hvad der skete. Noget som vi har set med flyet MH17, der blev skudt ned over Ukraine i 2014. Her nægter de prorussiske oprørere og Rusland den dag i dag at have noget med nedskydningen at gøre, siger han.

Iran: USA har noget af skylden

Hvad indrømmelsen får af betydning for konflikten mellem Iran og USA, tør Michael S. Lund til gengæld ikke spå om.

- Det er stadig alt for uforudsigeligt.

Han pointerer, at Iran har taget skylden for selve nedskydningen. Men at Iran giver USA skylden for at være skyld i den bagvedliggende årsag.

Iran skriver i en officiel udtalelse, at amerikanske militærfly øgede deres tilstedeværelse i området, efter at Iran havde beskudt to amerikanske baser med missiler.

Og da passagerflyet havde retning mod en iransk base, blev det ved en fejl forvekslet med et amerikansk militærfly og skudt ned.

Iran skriver, at de skyldige vil blive stillet for en militærdomstol, men Michael S. Lund forventer ikke, at personer højt oppe i systemet bliver straffet.

- Den eller de personer, der direkte har skudt flyet ned, får nok en straf. Men vi kommer ikke til at se nogen højt oppe i systemet blive straffet for at dække over nedskydningen.