Korrespondent om kras russisk ambassadør: Han gør bare sin pligt

Beskyldninger, om at Danmark er russofobisk, får ingen konsekvenser, siger DR's Ruslands korrespondent.

Det er på tide, at man holder op med at forgifte det danske samfund med disse vederstyggeligheder, siger den russiske ambassadør i Danmmark, Mikhail Vanin. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Det har vakt en del opsigt herhjemme, at den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, har beskyldt alt fra regeringen og oppositionen til eksperter, analytikere og Forsvarets Efterretningstjeneste for at være russofober.

- Det er en uprofessionel og smålig tilgang. Og det fremstår ikke klart, hvorfor man gør alt for at sikre sig, at forholdene mellem Rusland og Danmark kun forværres, skriver ambassadøren i en skriftlig udtalelse.

- Det er på tide, at man holder op med at forgifte det danske samfund med disse vederstyggeligheder.

Men ifølge DR’s korrespondent i Rusland, Matilde Kimer, er hans melding ikke så overraskende, når det kommer til stykket.

Den ligger nemlig fuldstændig i tråd med den strategi, som det russiske udenrigsministerium har haft i de seneste år.

- Linjen er, at al kritik af Rusland er grundløs, og at det er udtryk for den anti-russiske stemning, der findes i Vesten, fortæller Matilde Kimer og peger på lande som Holland og Storbritannien, hvor de russiske ambassadører også har været kontante i deres kritik.

- Mikhail Vanin gør sin pligt som diplomat for Rusland ved at have en ganske hård tone i debatten, siger Matilde Kimer.

Forværret forhold siden 2014

Meldingen fra den russiske ambassadør kommer, efter at chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i går advarede i Berlingske mod russiske indblanding i det kommende folketingsvalg.

Men det afviste den russiske ambassade efterfølgende.

- Eftersom der ingen forskel er på den russofobiske tilgang hos den danske regering og opposition, giver det ingen mening at blande sig i danske valg, lød det i et tweet fra ambassaden.

Krisen mellem Vesten og Rusland brød for alvor ud, efter at russerne i 2014 valgte at annektere den ukrainske Krim-halvø. Det fik blandt andet EU-landene og USA til at indføre økonomiske sanktioner mod Rusland.

Forholdet til Rusland led endnu et knæk, efter at et passagerfly fra Malaysian Airlines i 2014 blev skudt ned over et område i Ukraine, der blev styret af prorussiske separatister. Den officielle undersøgelseskommission har efterfølgende fastslået, at det missilbatteri, der blev brugt til at skyde flyet ned, kom fra Kursk i Rusland.

Skal ikke frygte konsekvenser

Senest har forgiftningen af den tidligere russiske spion Sergej Skripal i Sydengland ført til nye, diplomatiske stridigheder mellem Vesten og Rusland.

Men ifølge Matilde Kimer skal man dog ikke forvente, at ambassadørens kritik vil komme til at forværre Danmarks i forvejen anspændte forhold til Rusland.

- Man behøver ikke at være nervøs for, om udmeldingen vil få konsekvenser. Men omvendt kan man sige, at den ikke kommer til at forbedre forholdet, under hun.

Som det ser ud nu, bliver det ifølge Matilde Kimer svært at finde en bedre tone, med mindre man anlægger en ny strategi.

- Den går kort og godt ud på at slå en streg over de seneste fire år og alle de ting, vi har beskyldt russerne for at stå bag. For fra russisk side mener man ikke, at der er noget, der skal tilgives, siger hun og understreger, at det næppe er en sandsynlig løsning på nuværende tidspunkt.

- Hvis man trækker det ned på skolegårdsniveau, så har jeg sjældent set en konflikt blive løst ved, at den ene part siger, at vi godt kan blive venner igen, hvis blot den anden siger undskyld og glemmer alt det, der er sket, siger hun.

Facebook
Twitter