Korrespondent om Lulas løsladelse: Hans modstandere føler sig forrådt

Løsladelsen af Brasiliens tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva splitter landet.

Hans tilhængere ser ham som en folkehelt. Hans modstandere hader ham, siger DR's Sydamerika-korrespondent om den løsladte ekspræsident. (Foto: HENRY MILLEO © Scanpix)

Brasilien er en splittet nation, der nu risikerer at blive endnu mere splittet.

Det fortæller DR's korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad, efter at landets korruptionsdømte tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva her til aften blev løsladt fra fængslet.

- Han er en mand, der i den grad deler vandene i Brasilien. Hans tilhængere ser ham som en folkehelt, der har været udsat for et justitsmord orkestreret af mørke kræfter på den brasilianske højrefløj. De jubler her til aften. Hans modstandere hader ham og regner ham for en top korrupt politiker.

Luiz Inacio Lula da Silva gik direkte fra sin celle ud til den ventende folkemængde - tilhængere af ekspræsidenten.

- Han holdt en brandtale og angreb straks både politiet, anklagemyndigheden og den nuværende præsident Jair Bolsonaro, siger Kristian Almblad.

  • Luiz Inacio Lula da Silva talte til tilhængerne, da han kom ud af fængslet. (Foto: Rodolfo Buhrer © Scanpix)
  • Modtagelsen var imponerende, da Luiz Inacio Lula da Silva kom ud af fængslet. (Foto: CARL DE SOUZA © Scanpix)
  • Luiz Inacio Lula da Silva kysser kæresten Rosangela da Silva. (Foto: CARL DE SOUZA © Scanpix)
  • Luiz Inacio Lula da Silva holder tale med kæresten Rosangela da Silva ved sin side. (Foto: CARL DE SOUZA © Scanpix)
1 / 4

5.000 fanger løsladt

Før løsladelsen afsonede Luiz Inacio Lula da Silva en dom på knap 13 års fængsel for korruption.

- Det er værd at huske, at Lula ikke er hverken mere eller mindre skyldig eller uskyldig, end han var i går. Han er fortsat dømt for korruption af to retsinstanser. Men en specifik retspraksis blev ændret i går, og derfor er Lula nu på fri fod, pointerer Kristian Almblad.

Løsladelsen af ekspræsidenten og 5.000 andre indsatte sker, fordi højesteret har besluttet, at en dømt person ikke kan være fængslet, så længe personen stadig har ankemuligheder i retssystemet.

I stedet skal den dømte først fængsles, når den sidste ankemulighed er udtømt.

Og derfor kunne Luiz Inacio Lula da Silva fredag aften forlade fængslet med en knyttet hånd løftet over hovedet.

- De (Lulas modstandere, red.) føler sig forrådt af Lula i første omgang – og nu af Brasiliens Højesteret, der har gjort løsladelsen af Lula mulig. Deres reaktion vil komme i de kommende dage, siger Kristian Almblad.

Konflikter kan blusse op

Ankeprocessen kan ifølge kritikere vare i årevis, hvis de tiltalte har råd til at hyre dyre advokater.

- Selvom Lula da Silva ikke kan stille op til politiske embeder, så længe han ikke er frikendt, vil han nu igen være venstrefløjens talerør – og vi vil formentlig snart se ham turnere rundt i Brasilien og tale til befolkningen. Alt sammen i et håb om at hans arbejderparti og han selv en dag igen kan sætte sig på magten i Brasilien, siger Kristian Almblad.

- Det kan få konflikterne i et i forvejen splittet Brasilien til at blusse op de kommende dage og uger, afslutter han.

Den voldsomme korruption i Brasilien har tidligere givet anledning til politisk uro og demonstrationer i gaderne.

Harmen blandt mange brasilianere vil formentlig få ny næring, hvis det fører til masseløsladelser af folk i samfundets top, der er dømt for korruption.

Brasiliens justitsminister, Sergio Moro, siger, at brasilianerne må respektere højesterets afgørelse. Det var Moro selv, der var med til at sende Lula i fængsel.

Lula er stadig en meget afholdt politiker blandt de mindre bemidlede i Brasilien. Han ledte landet gennem et økonomisk boom under sin tid som præsident fra 2003 til 2010.