Korrespondent om Trumps mur: Hans vælgere jubler, mens immigranterne er frustrerede

Alt tyder på, at Donald Trumps grænsemur bliver en realitet, siger Stéphanie Surrugue.

Amerikanske grænsebetjente var inviteret med i dag for at høre præsidenten fortælle om planerne for grænsemuren. Donald Trump vil hyre 5.000 nye grænsevagter. 'I gør jeres arbejde godt, men I har brug for hjælp', sagde præsidenten og modtog store klapsalver. (Foto: Chip SOmodevilla © Scanpix)

- En nation uden grænser er ikke en nation. I dag får vi kontrollen over vores grænser tilbage.

Sådan sagde USA's nyudnævnte præsident, Donald Trump, i aften dansk tid, da han løftede lidt mere af sløret for sine planer om en grænsemur mellem Mexico og USA.

Et milliardstort byggeprojekt som ifølge Donald Trump også vil skabe nye job i USA. Han vil blandt andet hyre 5.000 nye grænsebetjente.

Ifølge DR Nyheders USA-korrespondent Stéphanie Surrugue tyder meget på, at Trumps planer bliver ført ud i livet.

Eksempelvis er finansieringen af murens første del allerede på plads, og helt konkrete byggeplaner har været i gang i månedsvis.

- Og nu er et dekret så udstedt. Resten af finansieringen er ikke i hus, men også der er Trumps administration fortrøstningsfuld i forhold til at få republikanerne i Kongressen med på den plan, siger hun.

Går utryg fremtid i møde

Nyheden om, at byggeriet begynder 'inden for nogle måneder', bliver modtaget med glæde blandt Trump-tro amerikanere, fortæller korrespondenten.

Anderledes har de millioner af immigranter, som bor og lever i USA, det.

- De millioner af amerikanere, der har stemt på Trump, de er glade og synes, de har en handlekraftig præsident, der i dag også ser ud til at ville overholde et af sine vigtigste valgløfter. Men ser man på de millioner af immigranter, der er i USA, går de en meget utryg fremtid i møde, uanset om de har papirerne i orden eller ej. De er meget bekymrede og meget frustrerede, siger Stéphanie Surrugue.

'Vi skal have de kriminelle bander og narkokarteller ud. Dagene, hvor de kan være i vores land, er forbi. Vi skal have dem hurtigt ud', sagde Trump om grænsemuren under sin tale i Indenrigs- og sikkerhedsministeriet. ' Vi tager nu skridt, som forbedrer sikkerheden i begge lande. En nation uden grænser er ikke en nation. Vi redder tusindvis af liv, skaber millioner af job og milliarder af dollars', sagde præsidenten i sin tale. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Mexicos præsident kommer til USA

Ifølge Donald Trump kommer Mexico til at betale for muren, der primært opføres for at stoppe illegal immigration, kriminelle bander og narkokarteller.

Men Mexicos præsident, Enrique Peña Nieto, har flere gange afvist, at hans land vil betale grænsemuren.

I første omgang forventes Trump at finansiere muren via skatten, men han garanterer, at han vil få pengene refunderet af mexicanerne. Hvordan det konkret skal foregå, har præsident Trump ikke fortalt offentligheden.

- Vi får det refunderet senere, uanset hvilken transaktion vi får fra Mexico. Jeg fortæller bare, at der kommer en betaling. Det bliver måske i kompliceret form, sagde Donald Trump tidligere i dag.

Allerede i aften ankommer en gruppe topdiplomater fra Mexico for at forberede den mexicanske præsidents besøg i Det Hvide Hus på tirsdag.

Og her bliver det spændende at se, hvad der kommer ud af det møde.

- De skal givetvis både tale om muren, og om hvordan man på trods af den opretholder et fremtidigt samarbejde eksempelvis om handel og turisme, siger Stéphanie Surrugue.

Facebook
Twitter