Korrespondent om voldsomt angreb i Ukraine: 'Det er en magtdemonstration'

En soldat er dræbt, og fem andre såret i et af de mest aggressive angreb på ukrainsk jord i flere år.

Vladimir Putin har netop udskiftet den ansvarlige for fredsforhandlingerne med Ukraine. (Foto: SPUTNIK © Scanpix)

Det er en gevaldig sten i skoen for den fredsproces, der virkede til at være en smule skred i.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har ikke lagt fingre imellem, da han kommenterede et voldsomt angreb, som i går fandt sted i det østlige Ukraine.

Et område, der er kontrolleret af russisk-støttede separatister.

- Det er ikke bare en kynisk provokation. Det er et forsøg på at forstyrre fredsprocessen i Donbass, som så småt var begyndt at skride fremad, lød det fra præsidenten.

Angrebet i Luhansk-regionen opstod, efter at separatiststyrkerne trængte ind i nogle af de områder, der er kontrolleret af det ukrainske militær. En ukrainsk soldat blev dræbt, mens fem andre blev såret.

Det er et af de mest aggressive i flere år og kommer efter den såkaldte Normandiet-kvartet mødtes i december i Paris i et forsøg på at etablere en køreplan for fredsforhandlingerne.

Der er tale om et klart signal fra de russisk-støttede separatister, forklarer DR's Ruslands-korrespondent, Matilde Kimer.

- Det er en magtdemonstration. Det kan i hvert fald være svært at tolke som andet end en melding om, at man måske ikke har den store fidus til landenes fredsforhandlinger, der - uanset møder eller ej - er en proces, der foregår løbende, siger hun.

Der kan dog også være en anden forklaring, påpeger korrespondenten og minder om tidligere hændelser:

- Op til de tidligere forhandlinger var der afsindige kampe. Det blev set som et forsøg fra separatisternes side på at få skabt det stærkest mulige militære afsæt, inden parterne satte sig til forhandlingsbordet.

Sådan så det blandt andet ud i det østlige Ukraine tirsdag morgen:

Nye mænd på posten

Både på russisk og ukrainsk side har man skiftet ud på netop den post, der står for forhandlingerne om Donbass, hvor de ukrainske styrker har været i krig med russisk-støttede separatister siden 2014.

Ruslands præsident Vladimir Putin fyrede i går officielt sin tidligere rådgiver, Vladislav Surkov - også kendt som "den grå kardinal" - der allerede for flere uger siden er blevet erstattet af Dmitrij Kozak.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj (th.) ses her med sin nye stabschef Andrej Yermak (tv.) (Foto: GLEB GARANICH © Scanpix)

Kozak bliver bredt set betragtet som en "handlingens mand", og én der ikke er drevet af den samme ideologiske ild som Surkov. Flere læste dermed et varsel om et skift i mere pragmatisk retning for Ruslands Ukraine-politik.

På den ukrainske side har Volodymyr Zelenskyj indsat en af sine nærmeste rådgivere Andrej Jermak som sin stabschef.

Jermak har ført an i forhandlinger med Kreml og spillede en rolle for en succesfuld fangeudveksling med Moskva tilbage i september.

Der er endnu ikke sat dato for den næste runde af fredsforhandlinger, der er sat til at finde sted i Tyskland. De seneste kamphandlinger gør det ikke lettere at nå til enighed.

- Kynikerne vil formentlig sige, at det her er uundgåeligt. Det er et signal fra separatisternes side om, at der er et alternativ til at at forhandle, og at der til hver en tid kan skrues op for blusset, siger Matilde Kimer.

Hun forklarer, at selvom begge parter egentlig gerne vil nå et skridt videre, er man grundlæggende uenige om, hvad det skridt skal være. Det springende punkt er, hvorvidt de russisk-støttede styrker skal trække sig, før der kan afholdes et valg om selvstændighed.

Kritik i FN

De lokale myndigheder i den separatiststyrede region Luhansk placerer ansvaret for aggressionen hos de ukrainske styrker. De hævder, at det var ukrainsk militær, der forgæves forsøgte at trænge ind på deres områder og dermed fik aktiveret et minefelt.

Angrebet har dog fået kritik i FN's sikkerhedsråd, hvor blandt andre USA opfordrer Rusland til at overholde betingelserne i fredsaftalen.

Talsmand for Kreml, Dmitrij Peskov, har slået fast, at man i Moskva ønsker et tydeligere billede af, hvad der er sket, før man drager nogle konklusioner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk