Korrespondent: Oprørsleder vil forhandle om observatører lørdag

Den selvudnævnte borgmester i Slavjansk har for vane at mistænke folk for at være spioner, fortæller Michael S. Lund.

Vjatjeslav Ponomarjov er tidligere sæbefabrikant - nu er han selvudråbt borgmester. (Foto: © Genya Savilov, Scanpix)

Den lokale separatistleder og selvudnævnte borgmester Vjatjeslav Ponomarjov vil ikke starte forhandlinger om frigivelse af de syv tilbageholdte repræsentanter fra OSCE før i morgen.

Det har Ponomarjov netop fortalt i et interview, siger DRs korrespondent Michael S. Lund.

- Han har fremvist ID-kort og militæremblemer, som han siger, at han vil undersøge nærmere i aften.

Sæbefabrikant, der blev borgmester

Og det er en noget special herre, der tilbageholder syv repræsentanter fra OSCE, heriblandt en dansker, i Ukraine. Michael S. Lund har tidligere har mødt den Ponomarjov:

- Han er en tidligere sæbefabrikant, der nu har udnævnt sig selv til borgmester i Slavjansk efter de pro-russiske separatister tog over.

Og det er ikke første gang, Ponomarjov tilbageholder folk, han mistænker for at være spioner. Tidligere er det gået ud over udenlandske og lokale journalister og aktivister:

- Han taler hele tiden om spioner, der vil angribe ham og hvordan fascister vil komme fra det vestlige Ukraine og angribe ham. Han er en karakter, han er speciel, siger Michael S. Lund.

Michael S. Lund bider mærke i, at OSCE-gruppen ikke var i Ukraine som led i Geneve-aftalen, men er inviteret af den ukrainske regering. Derfor opholdt de syv OSCE-repræsentanter sig sammen med den ukrainske hær.

- Jeg tror, det er det, der har gjort separatisterne utilfredse, fordi de ser den ukrainske hær som deres største fjende, siger Michael S. Lund.

Oprørsleder: Det er upassende

Vjatjeslav Ponomarjov har bekræftet, at observatørerne er blevet tilbageholdt. Det er sket, fordi der en "spion" for regeringen i Kijev iblandt, oplyser han.

- Jeg blev informeret om, at der blandt dem var en ansat fra Kijevs hemmelige militærpersonale, siger Ponomarjov.

Ingen kontakt siden torsdag

Forsvarskommandoen har bekræftet overfor DR Nyheder, at det ikke har været muligt at få kontakt til den dansker, der er udsendt som en del af missionen.

Den danske observatør er normalt i kontakt med Forsvaret hver dag per sms, men man har ikke hørt fra ham siden torsdag trods gentagne forsøg, bekræfter Forsvarskommandoen over for DR Nyheder.

Gruppen af observatører fra Organisationen for Samarbejde og Sikkerhed i Europa (OSCE) består af tre tyske soldater, en tysk tolk og militære observatører fra Danmark, Sverige, Tjekkiet og Polen, tilføjer talsmanden.

Gruppen er på mission i byen Slavjansk, der er under prorussiske separatisters kontrol.