Korrespondent: Putins Panama-penge afskrives som propaganda

At rigmænd flytter deres penge ud af landet, er ikke et sjældent syn i Rusland, fortæller DR's Rusland- og Ukraine-korrespondent, Matilde Kimer.

Vladimir Putins underskrift er ingen steder at finde, men han har forbindelser til flere personer i de lækkede dokumenter om skattely. (Foto: pool © Scanpix)

Venner og forbindelser til Ruslands præsident, Vladimir Putin, har sikret sig kæmpe formuer ved i al hemmelighed at flytte mere end 13 milliarder kroner rundt ved hjælp af banker og hemmelige selskaber.

Det viser et gigantisk læk på 11,5 millioner dokumenter fra en virksomhed i Panama - de såkaldte Panama Papers.

Men selvom dokumenternes indhold har affødt skarp kritik i Europa, så har reaktionen i Rusland har været noget mere afdæmpet – blandt andet fordi de statskontrollerede medier nærmest ikke har rørt ved historien.

Det fortæller DR's Rusland- og Ukraine-korrespondent, Matilde Kimer.

- Så sent som i sidste uge var Putins talsmand ude og sige, at der i denne uge ville komme et propaganda-angreb på Putin, og at man derfor skulle tage sig i agt for at dække den her type propaganda.

- Og jeg tror, at det er der, den her bliver parkeret, siger Matilde Kimer.

De bedste venner

Putins eget navn er ikke at finde i papirerne, men det er derimod navnene på nogle af hans nærmeste venner, blandt andre gudfaren til hans ældste barn. Disse personer har usandsynligt store beløb stående i skattely, og antagelsen er, at pengene reelt er Putins.

- Der, hvor man kobler ham, er, at en række af hans allerbedste venner har over-ordentligt mange penge, og man mener altså, at det er Putin, der indirekte står bag, fortæller Matilde Kimer.

Et af tilfældene er en klassisk musiker, en af Putins barndomsvenner og gudfar til hans ældste barn, som på trods en beskeden løn pludselig har mange millioner gemt væk i skattely. Pengene tilskrives Putin, fortæller Matilde Kimer.

- Det er en mand, der har fået lov til at opkøbe virksomheder for måske fem kroner, og så er der andre af Putins venner, der pludselig får lyst til at købe virksomheden for 20 millioner. Derfor har han (musikeren, red.) en ganske anstændig pengemasse gemt væk, og man mener altså, at det kan kobles til Putin selv.

Ganske almindeligt

Udover Putins nærmeste omgangskreds er der adskillige russere at finde i de lækkede dokumenter. Også i Rusland er der nemlig mange rigmænd, der har lyst til at gemme deres penge i et land langt borte, siger Matilde Kimer.

- Stabiliteten i Rusland både økonomisk og politisk gør, at nogle altså har interesse i at parkere deres penge et sted, hvor man ikke kan komme til dem. Det er heller ikke uset, at russiske rigmænd flytter deres penge væk.

Putin har endda for et par år siden opfordret russiske rigmænd til at undlade at flytte deres penge ud af landet.

- Jeg var selv med til et pressemøde, hvor erhvervsjournalisterne nærmest sad og fnisede, da Putin sagde til nationen, at man skulle lade være med at flytte sine penge udenlands, så på den måde er det faktisk ganske almindeligt.