Korrespondent: Resultat fra delstatsvalg forbedrer Armin Laschets kansler-chancer

Ifølge en exitpoll lægger Merkels og Laschets parti, CDU, sikker afstand til højreorienterede AfD ved valget i den tyske delstat Sachsen-Anhalt.

Det tyder på godt nyt til CDU-formand Armin Laschet fra delstaten Sachsen-Anhalt, hvor exitpolls efter dagens delstatsvalg viser en sikker sejr til det kristenkonservative parti. (Foto: Marcel Kusch © Ritzau Scanpix)

Det kristenkonservative CDU står til at få 36 procent af stemmerne ved delstatsvalget i Sachsen-Anhalt.

Det viser en exitpoll, som blev offentliggjort umiddelbart efter valgstederne i den tyske delstat lukkede klokken 18.

Dermed lægger Merkels parti sikker afstand til det højreorienterede Alternative für Deutschland, eller AfD, på trods af, at der i meningsmålingerne var spået dødt løb mellem de to partier.

AfD står ifølge Reuters til at få 22 procent af stemmerne og dermed til at blive det andetstørste parti i Sachsen-Anhalt.

Partierne Venstre, socialdemokratiske SPD og De Grønne står til at få henholdsvis 11, 8,5 og 6,5 procent af stemmerne.

Vælgerne er stimlet sammen om CDU

Stemmerne fra dagens valg i Sachsen-Anhalt er endnu ikke talt op.

Men viser exitpollsene at holde stik, så er det en seks procentpoints fremgang til CDU, hvis nye formand, Armin Laschet, håber på at blive Merkels afløser ved det kommende valg til Forbundsdagen.

Og det er overraskende, fortæller Michael Reiter, DR's korrespondent i Tyskland.

- Det var der ingen meningsmålinger, der havde spået. Noget tyder altså på, at vælgerne her i delstaten er stimlet sammen om CDU, for at afværge at det her højrenationalistiske parti, som nogle anser som højreekstremt, overtog magten i Sachsen-Anhalt, siger han.

Valget i den østlige delstat er det sidste i Tysklands såkaldte Supervalgår, inden parlamentsvalget finder sted til efteråret.

Og selvom valgresultatet ikke har direkte indflydelse på valget til Forbundsdagen, så er resultatet stadig utroligt vigtigt for CDU's chancer for at beholde kanslerposten på deres hænder. Det bliver nemlig af mange betragtet som en strømpil for, hvordan Forbundsdagsvalget forventes at falde ud, fortæller Michael Reiter.

- Alle valg er vigtige, men især nu, hvor vi er i en svær situation med en pandemi og så videre, lød det også tidligere i dag fra delstatspræsident Reiner Hasselhof fra CDU.

CDU's Reiner Haseloff er delstatspræsident i Sachsen-Anhalt, hvor det kristenkonservative parti lige nu indgår i en koalitionsregering med socialdemokratiske SPD og partiet De Grønne. (Foto: FILIP SINGER © Ritzau Scanpix)

Vælger: Mange ting stod hen i det uvisse

Det er også netop corona-pandemien – og ikke mindst regeringens håndtering af selvsamme - der har bragt CDU i noget af et uvejr blandt de tyske vælgere.

Hvor partiet i starten af pandemien stod bomstærkt blandt vælgerne, har det billede ændret sig markant, siden coronaen begyndte at brede sig sidste forår.

Utilfredsheden blandt den tyske befolkning har både skyldtes den haltende vaccineindsats, de mange nedlukninger og genåbninger af det tyske samfund og evigt skiftende restriktioner. Men også flere mundbindsskandaler har skæmmet regeringens indsats, senest da to parlamentsmedlemmer i marts måned blev afsløret i korruption i forbindelse med statens indkøb af mundbind.

I slutningen af marts blev utilfredsheden så stor, at kansler Angela Merkel i forbindelse med endnu en nedlukning helt ekstraordinært sagde undskyld til tyskerne og bad om deres tilgivelse.

- I de 20 år jeg har været i Tyskland, tror jeg aldrig, at jeg har oplevet tyskerne været så rasende på en regering, som de er nu, lød det dengang fra Tyskland-korrespondent Michael Reiter.

I Sachsen-Anhalt, ligesom de fleste andre steder i Tyskland, var regeringens håndtering af pandemien da også valgets helt store emne.

- For os handler det om ting som mundbindsaffæren, som befolkningen havde svært ved at forstå. Der var jo mange ting, som stod hen i det uvisse i lang tid, og hvor der ikke kom nogen forklaring fra politikerne, fortæller Jonas Faber, som er en af de vælgere, som DR Nyheder mødte i Sachsen-Anhalt på valgdagen.

Jonas Faber er en af de mange tyske vælgere, der har været utilfreds med den tyske regerings håndtering af pandemien. (© DR Nyheder)

Kan bruges til at vende udviklingen

At befolkningen i Sachsen-Anhalt trods den store utilfredshed alligevel lader til at støtte op om CDU er godt nyt for partiets formand og kanslerkandidat, Armin Laschet, siger Tyskland-korrespondent Michael Reiter.

- Armin Laschet kæmper med, at han stadig er temmelig upopulær blandt tyskerne, og hans parti har fået hård kritik for deres famlende, slingrende kurs under corona-bekæmpelsen, siger han og fortsætter:

- Men med det resultat, der aftegner sig her, så kan han gå ud og sige, vi klarer os bedre end meningsmålingerne, vi har bedre greb om de konservative vælgere, end mange troede, og det kan han bruge til at vende udviklingen. I min optik så forbedrer det nu hans chancer for at blive Tysklands næste kansler, siger Michael Reiter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk