Korrespondent: Skuffelsen vil være enorm i Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa kan fortsætte på præsidentposten efter snæver sejr.

Politi og militær holdt i går Zimbabwes hovedstad Harare i et jerngreb. (Foto: © MIKE HUTCHINGS, Scanpix)

Valgkommissionen i Zimbabwe ventede til de fleste var gået i seng, før den udråbte Emmerson Mnangagwa som vinder af præsidentvalget i mandags.

Zimbabwes siddende præsident, der repræsenterer det mangeårige regeringsparti Zanu-PF, undgik en anden valgrunde mod oppositionspartiet MDC's kandidat, Nelson Chamisa, med en snæver margin: Emmerson Mnangagwa fik 50,8 procent af stemmerne mod Nelson Chamisas 44,3 procent.

MDC protesterede over sejren til Mnangagwa samtidig med, at den blev læst op, og partiets repræsentanter i valgkommissionen blev fjernet af politiet.

Oppositionen mener, at valgresultatet er svindel, og især i hovedstaden Harare vil mange dele den opfattelse, siger Afrika-korrespondent i DR Nyheder, Søren Bendixen:

- Der vil være mange, som er meget skuffede over resultatet. De vil også være vrede og nægte at tro på det.

Spøgelsesby

Tilliden til myndighederne og regeringspartiet i Zimbabwe led et fatalt knæk onsdag, da militæret åbnede ild og dræbte seks demonstranter i Harare, fortæller korrespondenten.

- Oppositionens tilhængere havde håbet, at valget skulle bringe forandring til Zimbabwe. Det kommer formentlig ikke til at ske - i hvert fald ikke i det omfang, som de havde håbet på.

Det er endnu for tidligt at sige, om regeringsmodstanderne igen vil gå på gaden for at demonstrere mod valgresultatet.

Siden urolighederne i Harare onsdag har politi og militær holdt hovedstaden i et jerngreb, der ifølge BBC forvandlede stedet til en "spøgelsesby".

Lang tradition for svindel

Det er til gengæld så godt som sikkert, at oppositionen vil forsøge at få valgresultatet omstødt ved domstolene.

Det kan dog tage måneder, før vi - måske - får et svar på, om der er hold i oppositionens anklager om fusk, siger Søren Bendixen:

- Det kræver meget solid dokumentation. Der er dog en lang tradition for valgsvindel i Zimbabwe - og man har også stor erfaring med at skjule svindel.