Korrespondent: Spanien vil udløse historisk 'atombombe'

Den spanske regering vil mødes lørdag for at sætte Cataloniens selvstyre ud af kraft.

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, vil mødes med sin regering på lørdag for at aktivere artikel 155 i den spanske forfatning. (Foto: JUAN CARLOS HIDALGO © Scanpix)

Nervekrigen fortsætter i Spanien, efter at den catalanske leder, Carles Puigdemon, endnu engang har afvist at melde klart ud, om regionen har erklæret sin uafhængighed eller ej.

Det fortæller DR’s Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, som befinder sig i den catalanske hovedstad, Barcelona.

- Konflikten har fået endnu et nøk opad, og hverken den spanske eller catalanske regering vil vige fra deres positioner. Det gør det endnu mere umuligt at forestille sig en rolig løsning på konflikten, siger hun.

Spaniens regering havde givet Cataloniens selvstyrepræsident indtil klokken 10.00 i dag til at meddele, om regionen har løsrevet sig fra resten af Spanien efter den omstridte uafhængighedsafstemning i begyndelsen af måneden.

Her stemte ni ud af ti for uafhængighed. Men kun 43 procent af catalonierne stemte, og afstemningen var på forhånd blevet erklæret ulovlig af den spanske forfatningsdomstol.

Historisk beslutning

Men der kom ikke nogen klar melding fra Catalonien i dag, og derfor vil den spanske premierminister, Mariano Rajoy, holde et ekstraordinært møde med sin regering på lørdag, hvor han formelt set vil udløse artikel 155, der gør det muligt for regeringen at sætte Cataloniens selvstyre ud af kraft.

- Det er en bestemmelse i grundloven, som spanske politikere har kaldt en atombombe, og derfor bliver det historisk, siger Anna Gaarslev og pointerer, at den spanske regering kunne have valgt at udløse artiklen allerede i dag.

- Den spanske regering håber nok, at tiden arbejder for den, og at den catalanske præsident kommer på andre tanker. Men det ville have været overraskende, hvis Carles Puigdemon havde valgt at imødekomme Spaniens regering i dag, for det ville have været i strid med den linje, han hidtil har ført.

Brug for blåstemplin

Derudover skal det spanske Senat først blåstemple en aktivering af artikel 155, og det er uvist, hvornår det i givet fald vil ske, siger Anna Gaarslev.

- Der er forskellige forlydender om, hvor lang tid der vil komme til at gå. Men den spanske premierministers parti, Partido Popular, har absolut flertal i Senatet, så det burde ikke være noget problem.

Den catalanske selvstyrepræsident opfordrede igen i dag den spanske regering til at indgå i en dialog om regionens fremtid.

Men det har regeringen indtil videre afvist, og Anna Gaarslev tør ikke at spå om, hvad der kommer til at ske i løbet af de næste par dage.

- Konflikten er spidset mere og mere til, og for mange cataloniere er den her konflikt nu blevet en kamp om grundlæggende frihedsrettigheder.

Facebook
Twitter