Korrespondent: Spanierne er godt trætte af, at de skal til valg hele tiden

Borgerne siger: Undskyld, men er I søde at finde en løsning,' til politikerne, fortæller korrespondent.

Alle de store spanske partier er lodret imod selvstændighed til Catalonien. Konflikten om Catalonien er en af grundene til, at der igen er valg i Spanien. (Foto: VILLAR LOPEZ © Scanpix)

Fire parlamentsvalg på fire år.

Sådan er status i Spanien, hvor befolkningen i dag går til valg.

I september opgav den nuværende premierminister og leder af Socialistpartiet, Pedro Sánchez, at danne regering.

Og derfor står der i dag endnu en gang valg på programmet i Spanien.

- Det er folk godt trætte af. Det er i hvert fald ikke svært at møde mennesker, der har en klar opfordring til politikerne, der lyder sådan her: ”Undskyld, men er I søde at finde en løsning. Det er faktisk det, vi har ansat jer til”, siger DR’s Europakorrespondent Anna Gaarslev, der følger valget fra Madrid.

- Forventningen er også, at den her træthed vil påvirke valgdeltagelsen i forhold til sidste gang, fortæller Anna Gaarslev.

  • Selvom man forventer en lavere valgdeltagelse i dag end ved sidste parlamentsvalg, så har der været kø for at stemme flere steder. Blandt andet her i Barcelona. (Foto: JOSEP LAGO © Scanpix)
  • Vælgerne skal stemme til parlamentsvalget for fjerde gang på fire år. (Foto: JOSEP LAGO © Scanpix)
  • Valgstederne lukker i aften. (Foto: JORGE GUERRERO © Scanpix)
1 / 3

Valgdeltagelsen lå på lidt over 70 procent ved sidste valg.

Spanierne skal vælge 350 medlemmer til Deputeretkammeret. Derudover er 208 ud af i alt 265 medlemmer af Senatet på valg til at repræsentere landets over 46 millioner indbyggere.

Gav op i september

Selvom det ved sidste valg lykkedes Socialistpartiet og Pedro Sánchez at få flest stemmer, havde partiet ikke nok stemmer til at mønstre et flertal. Derfor måtte Sánchez i gang med at forsøge at danne et levedygtigt flertal

En opgave så stor, at han måtte opgive at løse den i september. Og det var ikke en populær melding hos de fleste vælgere.

- Jeg synes, det er komplet spild af tid. Politikerne tænker kun på dem selv. Som vælger er jeg ikke sikker på, hvad jeg vil stemme næste gang, lød det dengang fra en 60-årig ældre kvinde.

Premierminister Pedro Sánchez måtte i september opgive at danne en regering i Spanien. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

Og dagens valg løser ikke nødvendigvis det politiske kaos, Spanien befinder sig i, fortæller Anna Gaarslev.

- Det kan ende med, at spanierne i morgen vågner op til præcis det samme politiske dødvande, som de befinder sig i lige nu. Meningsmålingerne peger i retning af, at der ikke er nogen klar vinder af det her valg.

Valgstederne lukker klokken 20 dansk tid.

Konflikten om Catalonien er en af grundene

Grunden til, at det endnu ikke er lykkedes for Sánchez at danne en regering, kan i høj grad findes i konflikten om regionen Catalonien og dens kamp for selvstændighed.

- Det er Spaniens store uløste problem. Spørgsmålet om Catalonien er et område, hvor politikerne positionerer sig lidt ligesom med udlændingepolitikken i Danmark, siger Anna Gaarslev og uddyber:

- Sánchez har siden valget i foråret været afhængig af de catalanske separatister for at kunne mønstre et flertal, og det får højrefløjen til at lægge stor afstand til ham og hans parti. Derfor har Sanchez under valgkampen gjort meget ud af, at med ham ved roret bliver der ingen blød linje over separatisterne. For hos de spanske vælgere generelt kan sympatien for separatisterne i Catalonien ligge på et meget lille sted.

I Spanien har man traditionelt set haft et topartisystem med det traditionelle konservative Folkepartiet (Partido Popular) og Socialistpartiet (PSOE).

De seneste fire år har Centerpartiet Ciudadanos, venstrepartiet Podemos og højrepartiet Vox dog trukket tilpas mange vælgere til, så man pludselig står i en situation, hvor der skal dannes koalitioner for at sikre det nødvendige flertal.