Korrespondent: Strategi og skandale er skyld i, at Østrigs kansler nu er afsat

Kurz' popularitet i befolkningen var ikke nok til at holde ham på kanslerposten.

Østrigs Kansler Sebastian Kurz er i dag blevet afsat af et flertal i landets parlament.

Østrigs parlament har ved en mistillidsafstemning afsat kansler Sebastian Kurz.

Bag afstemningen står socialdemokraterne SPÖ og de nationalkonservative FPÖ, som sammen kan mønstre et flertal i parlamentet.

Regeringen i Østrig har især de seneste små to uger befundet sig i en dyb krise på grund af en hemmelig video, der satte landets vicekansler og FPÖ-leder Heinz-Christian Strache i forbindelse med Rusland.

Kort efter trådte han af - og FPÖ trak alle sine ministre fra regeringen. Tilbage stod kansler Kurz og resten af regeringen i et totalt kaos, hvilket betød at Kurz måtte sammensætte en ny, midlertidig regering.

Afstemningen i dag er et resultat af den skandale, videoen har skabt, fortæller Michael Reiter, DR's Østrig- og Tyskland-korrespondent.

- Den østrigske regering har været kriseramt, siden videoen kom frem. Regeringen har været ekstremt skrøbelig, og Kurz har har set sig nødsaget til at lade konservative ministre og eksperter overtage de afgående FPÖ-ministres ansvarsområder.

- Mistillidsvotummet er udtryk for, at der ikke var støtte til Kurz' håndtering af krisen. Hos SPÖ har der lydt kritik af, at kansleren ikke er gået i samråd med socialdemokraterne om sammensætning af overgangsregeringen. At han i stedet er tromlet henover dem, siger Michael Reiter.

Afstemningen fandt sted efter en tre timers lang debat i landets parlament.

Det handler også om strategi

Skandalen handler faktisk om en to år gammel video.

Videoen er filmet med skjult kamera under den østrigske valgkamp i 2017. Og den viser Heinz-Christian Strache og hans højre hånd, Johann Gudenus.

De sidder sammen med en kvinde, som udgiver sig for at være rig forretningskvinde og niece til en russisk oligark. Kvinden tilbyder at investere store summer i de højrenationales valgkamp - og det er Strache og Gudenus meget interesseret i. Strache fortæller om, hvordan det kan lykkes uden om partiets regnskaber via en forening. Han taler altså om, hvad der lyder som ulovlig partifinansiering.

Sebastian Kurz talte i dag i parlamentet i Østrig. Efter tre timers debat blev han afsat ved en afstemning. (Foto: ALEX HALADA © Scanpix)

Men videoen er ikke den eneste grund til, at Kurz nu er afsat, fortæller Michael Reiter.

- Den formelle grund er, at de østrigske socialdemokrater og FPÖ ikke mener, at kansleren er kommet dem i møde. De mener, at han har skabt en ren konservativ regering, og FPÖ har også klandret ham for ikke at have gjort nok for at fortsætte med en koalitionsregering.

- Den strategiske grund til, at Kurz bliver fjernet nu er, at både FPÖ og socialdemokraterne har interesse i at svække Kurz forud for det parlamentsvalg, der skal være i Østrig i efteråret. Når han ikke er kansler, har han ikke samme lette adgang til medierne, og han har ikke samme store statsapparat bag sig, siger Michael Reiter.

Befolkning er glade for Kurz

Østrigerne er dog meget tilfredse med Kurz.

Det viser resultatet ved europaparlamentsvalget tydeligt.

Trods skandalen i regeringen fik hans konservatie parti ÖVP et historisk godt valg med over 30 procent af stemmerne, mens opbakningen til FPÖ faldt.

Derfor kan det give bagslag, at socialdemokraterne og FPÖ nu er gået sammen om at vælte Kurz, siger Michael Reiter.

- Nu kan vælgerne meget vel ligge socialdemokraterne og FPÖ til last, at de har fjernet kansleren på et følsomt tidspunkt, hvor der skal træffes vigtige beslutninger i Europa - for eksempel om hvem der skal være kommende kommissionsformand i EU. Der har allerede lydt kritik af, at Østrigs forhandlingsposition vil blive svækket, hvis landet sender en overgangskansler i stedet for den højtprofilerede kansler Kurz.

Østrig har udsigt til at blive regeret af eksperter indtil nyvalget i efteråret.

Sebastian Kurz parti ÖVP er medlem af gruppen EPP.

Facebook
Twitter