Korrespondent: Svært at se kenyansk valg som frit og demokratisk

Selvom omvalget til præsidentposten fandt sted i går, er valghandlingen stadig ikke afsluttet flere steder i landet.

En stemmeseddel fra gårsdagens præsidentvalg i Kenya. (Foto: THOMAS MUKOYA © Scanpix)

Det er dagen derpå i Kenya, efter at landet i går afholdt præsidentvalg.

Og valget, som var et omvalg, efter at et præsidentvalg i august blev annulleret, er ikke forløbet uden vanskeligheder.

Mindst fire mennesker blev dræbt og 50 såret i forbindelse med uroligheder flere steder i landet. Forud for valget havde oppositionslederen trukket sig, flere valgsteder måtte holde lukket på grund af uroligheder og kun en tredjedel af de stemmeberettigede dukkede op ved valgurnerne.

Det er meget svært at se valget som et demokratisk og frit, fortæller DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, fra Kenyas hovedstad, Nairobi.

- Det så så smukt ud for to måneder siden, da det første præsidentvalg blev annulleret. Her havde man muligheden for at gøre noget rigtigt, men nu ser det mest af alt virkelig forkert ud, siger han.

Flere steder i landet forhindrede uroligheder valghandlingen, mens den andre steder forløb uden problemer. Her sættes der ild til dæk under en protest i Mombasa. (Foto: Joseph Okanga © Scanpix)

Alle skal have muligheden

Oppositionsleder Raila Odinga havde forud for valget opfordret til massive demonstrationer, men havde samtidig opfordret sine tilhængere til ikke at opsøge valgsteder i et forsøg på at undgå voldelige sammenstød.

I fire distrikter var urolighederne alligevel så voldsomme, at valghandlingen er blevet udskudt til i morgen.

- Det var i de områder, hvor volden var værst, og hvor en masse unge mennesker simpelthen blokerede valgstederne. Så det, der kommer til at ske på lørdag, er formentlig, at vi vil se et ekstremt stort sikkerhedsopbud, fordi man vil gennemtvinge en åbning af valgstederne, for at få valget til at få gyldighed i hele landet.

- Fordi før det bliver gyldigt, skal alle altså have haft mulighed for at afgive deres stemme, fortæller Søren Bendixen.

Magt vigtigere end fair valg

Selvom alt peger på, at den siddende præsident Uhuru Kenyatta kommer til at beholde titlen som landets præsident, så vil det tumultariske omvalg have konsekvenser for ham.

- Der har været alt for mange ting omkring den her valghandling, som gør, at man - ikke bare i Kenya, men i hele verden, vil sige, at det gik ikke rigtigt for sig. Så på den måde har Kenyatta ikke særlig meget legitimitet, siger Søren Bendixen og fortsætter:

- Han opnår til gengæld det, som var det allervigtigste for ham, og det er at beholde præsidentposten, beholde den magt, han har siddet på længe, og som hele det dynasti, der omgiver ham, sidder på. Og det har åbenbart været meget vigtigere end at få et frit og fair valg gennemført.

Grove anklager fra begge sider

Skal Kenyatta klinke skårene efter den kaotiske periode mellem de to valg, skal der forsoning til fra begge lejre, siger Søren Bendixen.

- Tonerne om modstanderne er ekstremt grove lige i øjeblikket. I går blev Odinga for eksempel sammenlignet med en krigsforbryder, og det samme gør sig gældende den anden vej. Så vi skal altså have nogle politikere, der er klar til at sætte sig om bordet, hvis det her land ikke skal splittes mere, end det allerede er.

Ifølge Kenyas valgkommission stemte 34,5 procent af de stemmeberettigede ved gårsdagens valg. Ved første præsidentvalg i august var valgdeltagelsen på 80 procent.

Facebook
Twitter