Korrespondent: Sverige tumler sidelæns ind i tredje bølge, og hård nedlukning kan være på vej

Flere og flere regioner tager sagen i egen hånd. Regeringen ventes snart at komme med nyt, siger korrespondent.

I Sverige bliver der nu testet mere for coronavirus end på noget andet tidspunkt under pandemien. (Foto: © Jonas Ekströmer/TT, Scanpix)

Mens vi her i Danmark har fokus på genåbning af samfundet, er situationen noget anderledes hos vores svenske naboer.

For ikke at sige radikalt anderledes. For der taler man for første gang for alvor om, at landet kan være på vej ud i en større nedlukning.

Sveriges statsminister Stefan löfven ventes snart at præsentere nye politiske tiltag på coronaområdet. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

I Sverige er store dele af samfundet fortsat åbent, som det hele tiden har været, men af frygt for en tredje bølge i landet ser man lige nu, at flere og flere regioner lukker ned på stribe og indfører egne coronaanbefalinger, der er hårdere og går skridtet længere end de nationale af slagsen.

Samtidig forventer man, at regeringen senere i dag vil præsentere nye coronatiltag. Hvad de vil indebære, er i skrivende stund uvist.

Det pludselige store fokus på coronaanbefalingerne og stramningen af dem sker, fordi de svenske smittetal fortsat har kurs opad, samtidig med at man ved, at flere coronamutationer er i omløb. Og det har fået både regioner og myndigheder til at råbe op, siger Anna Gaarslev - DR's europakorrespondent.

- Det virker som om, at man tumler sidelæns ind i en tredje bølge, som egentlig har været fuldstændig forudsigelig. Man tester og analyserer mere i Sverige, end man tidligere har gjort, men man har simpelthen ikke formået at skabe overblik over situationen, siger hun.

- Når man lytter til den svenske regering, bliver en større national nedlukning bestemt ikke udelukket, og mange spørger sig selv: Ender vi med at gå i reel lockdown for første gang, mens vores nabolande åbner mere og mere?

Mundbind ses nærmest som prestigetab

Den britiske mutation er ikke den eneste, der har godt fat i Sverige. Der er for eksempel også fundet smittetilfælde af den sydafrikanske variant som herhjemme.

Af den grund har man af frygt for spredningen af coronamutationer i Sverige - som det eneste tiltag - valgt direkte at lukke grænsen til Danmark og Norge ned.

De nye udmeldinger fra eksempelvis regionerne Västra Götaland, Västerbotten og hovedstadsregionen er stadig blot anbefalinger til for eksempel at bruge mundbind og ikke deciderede krav. Krav kan regionerne nemlig ikke udstede på den måde.

- Man har indtil nu nærmest nægtet officielt at anbefale mundbind i butikker, tog og den slags. Det har nærmest været et prestigetab for de svenske myndigheder at erkende, at mundbind muligvis kan gøre en forskel i nogle situationer, siger Anna Gaarslev.

De seneste uger, har man talt om en tredje bølge i Sverige. Men statsepidemiolog Anders Tegnell er stadig tøvende i forhold til at kalde den svenske udvikling for en tredje bølge.

Men tonen fra ham er alligevel blevet skærpet på det seneste:

- Det er klart, at hvis vi ikke forbedrer lydhørheden, er der en stor risiko for, at vi er på vej ind i en tredje bølge. Sådan lød det fra ham i går, da han igen måtte meddele om stigende smittetal i landet.

Nationalt er man lige nu ved at undersøge muligheden for langt hurtigere at lukke forskellige brancher ned i tilfælde af behov for det. Det gælder for eksempel frisører og restauranter.

Smittespredning på skiferier

Midt i smittestigningen og snak om en eventuel større nedlukning, er der gang i vinterferieperioden hos svenskerne, som afholdes på lidt forskellige tidspunkter fra region til region.

Og ferie på skoleskemaet har sat gang i rejselysten.

Mange er allerede taget på skiferie eller har planer om det, og allerede nu er der tegn på, at virusset spreder på især skidestinationerne Åre og Sälen. Der står skiturister ifølge infektionslæge Micael Widerström for en betydelig del af antallet af bekræftede coronatilfælde.

Samtidig tyder alt på, at gæsterne har taget smitten med fra byerne.

- 15 procent (af smittetilfældene, red.) er gæster, der muligvis ikke er smittet i Åre, men som havde infektionen med, siger Micael Widerström.

Han mener ikke, at det er nødvendigt at stramme coronatiltagene på nuværende tidspunkt, men udelukker ikke, at det kan blive nødvendigt i fremtiden.

I Åre er der gang i skiløbet. Gæster anbefales at holde en afstand, der svarer til længden på en skistav, til hinanden. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

Men der er noget, der ikke hænger sammen i forhold til skiferierne og ønsket om at få bugt med smittestigningen, siger Anna Gaarslev.

- Ifølge den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten, kan man sagtens tage på skiferie - og det gør svenskerne da også i stor stil. Men samtidig har man for eksempel i Stockholm besluttet at holde børn hjemme fra skole i hvert fald i ugen efter vinterferien for netop at bryde smittekæder opnået på skiferien, siger hun.

I Åre er omkring 40 blevet bekræftet smittet med coronavirus, og i Sälen-området er der omkring 70 gæster, der er bekræftet smittet.

I Stockholm lyder anbefalingen, at man udelukkende rejser, hvis alle i en husstand eller en familie er symptomfri.