Korrespondent: Trump har erklæret krig mod medierne

Flere erfarne korrespondenter i Det Hvide Hus har aldrig oplevet noget lignende, siger Stéphanie Surrugue.

- Som I ved, har jeg en igangværende krig med medierne. De er blandt de mest uærlige mennesker på jorden, sagde Donald Trump, da han lørdag besøgte efterretningstjenesten CIA.

Amerikansk politik ligner lige nu en regulær krigszone med præsident Trump og hans stab på den ene side og flere store hæderkronede mediehuse på den anden.

Det fortæller DR Nyheders korrespondent i USA, Stéphanie Surrugue.

- Det er første gang, at det krystalklart bliver formuleret af en præsident, at han er i krig med pressen. Jeg har talt med flere erfarne korrespondenter, som siger, at de aldrig har oplevet noget lignende i de mange år, de har arbejdet i Det Hvide Hus, siger hun.

Donald Trumps retorik har under hele valgkampen været meget skarp mod de etablerede medier, som han blandt andet har beskyldt for at sprede 'fake news' (falske nyheder).

Men nogen havde måske regnet med, at der ville komme en midlertidig våbenhvile, da præsident Trump flyttede ind i Det Hvide Hus i sidste uge.

Donald Trump nåede dog kun lige at aflægge sin præsidented, før den retoriske skyttegravskrig igen brød ud mellem pressen og præsidenten.

- Som I ved, har jeg en igangværende krig med medierne. De er blandt de mest uærlige mennesker på jorden, sagde Donald Trump, da han lørdag besøgte efterretningstjenesten CIA.

Tid til selvransagelse

Under præsidentvalgkampen tog flere af de største amerikanske medier da også parti mod Donald Trump på lederplads. Mediet Huffington Post gik endda skridtet længere og tilføjede en note på flere af deres artikler.

- Redaktionel note: Donald Trump animerer ofte til politisk vold og er en serieløgner, xenofob og racist. Han er kvindefjendsk og har flere gange truet med at bandlyse alle muslimer - 1,6 milliarder fra en hel religion - for at komme ind i USA, skrev Huffington Post.

Samtidig vinder højredrejede medier mere og mere indpas i den amerikanske befolkning, og ifølge USA-korrespondent, Stéphanie Surrugue, bør de etablerede mainstream-medier nu sætte sig ned og overveje, om deres dækning af Donald Trump har været fejlfri.

- Der er tid til selvransagelse, for er der bare en lillebitte grund til, at millioner af amerikanere har mistet dele af deres tillid til det, som de kalder mainstream-medierne.

- Det er pressens opgave at holde øje med magthaverne og deres politik ikke nødvendigvis at gå efter en mand bare fordi, at man ikke lide ham eller lide den måde, som han håndterer pressen på, siger Stéphanie Surrugue.

Strid om deltagertal

En af de største debatemner i Donald Trumps første uge som præsident har været, hvor mange personer der deltog ved hans indsættelsesceremoni i Washington.

Efter ceremonien bragte flere amerikanske og udenlandske medier - herunder DR Nyheder - et todelt billede fra henholdsvis Obamas indsættelse i 2009 og Trumps i 2017. Billederne var taget af det internationale nyhedsbureau Reuters kort før indsættelserne begyndte, og viste meget tydeligt, at der var betydeligt flere mennesker ved Capitol Hill under Obamas indsættelse i 2009.

Dette billede taget i henholdvis i 2017 og 2009 har skabt heftig debat mellem pressen og Donald Trump. (Foto: STAFF © Scanpix)

Men det benægtede Trumps talsmand, Sean Spicer, der holdt en kort briefing for pressen, hvor han vredt læste en erklæring op, inden han forlod podiet uden at svare på spørgsmål.

- Dette var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse. Punktum, sagde Sean Spicer lørdag.

Donald Trump sagde også samme dag, at hans vurdering var, at der mindst var 1,5 millioner mennesker til stede ved indsættelsen. Flere medier har dog estimeret, at der ikke var meget mere end 250.000 mennesker.

DR Nyheders USA-korrespondent fortæller, at Donald Trump stiller spørgsmålstegn ved regulær fakta, hvilket er en helt ny virkelighed for de journalister, der dækker amerikansk politik.

- Den nye spilleregel er brugen af, hvad man kan kalde regulære usandheder. De har vist sig undervejs i valgkampen, men også i de første dage af hans præsidentperiode, hvor han har talt usandt om emner, som man måske ikke skulle mene var så vigtige. For eksempel præcis hvor mange der var med til hans indsættelse, eller om det regnede eller ej, siger Stéphanie Surrugue og fortsætter:

- Vi må bare konstatere, mindre end en uge inde i præsident Trumps embedsperiode, at magtbalancen simpelthen er forandret. Blandt andet fordi, at Donald Trump i over et år har bevist, at han kan gå uden om de gammeldags medier og henvende sig direkte til sine vælgere via sit yndlingsmedie, Twitter, siger DR Nyheders USA-korrespondent.

Facebook
Twitter