Korrespondent: Trump-tilhængere vil stadig synes, at Trump er en helt og Comey en skurk

Den tidligere FBI-chefs kritiske udtalelser om USA's præsident vil bekræfte fordomme - i begge lejre.

Tidligere FBI-chef James Comey (t.v.) og Donald Trump (t.h.) havde et anstrengt forhold, allerede inden Trump vandt præsidentvalgte i efteråret 2016. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Donald Trump er moralsk uegnet til at være præsident.

Det sagde den tidligere direktør for forbundspolitiet FBI, James Comey, om USA's præsident i et tv-interview i går.

Men striden mellem Comey og den amerikanske præsident er ikke ny.

For et lille år siden fik Comey en fyreseddel af Trump. Inden da havde Comey bekræftet over for Kongressen, at forbundspolitiet var begyndt at undersøge, om der var en forbindelse mellem Rusland og Trumps valgkamp i 2016. Kritikere satte fyringen og undersøgelsen i forbindelse, men ifølge Trump skyldtes fyringen Comeys manglende evner som FBI-chef.

Den seneste kritik fra Comey, som kommer i forbindelse med lanceringen af hans nye bog, har blandt andet fået Trump til at kalde den tidligere FBI-chef for en løgnagtig sladrehank, der burde fængles.

Hvordan amerikanerne tager imod Comeys kommentarer om præsidenten, kommer helt og holdent an på, om de i forvejen var på Trumps eller Comeys 'hold'. Det fortæller DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz.

- Trump-tilhængere mener, at Trump er en helt og Comey en skurk. Demokrater, som stemte på Hillary, mener det modsatte: At Trump er en skurk og Comey en helt.

- Så amerikanerne vil modtage Comeys angreb i det lys: Trump-tilhængerne vil affærdige det som løgne, og Demokraterne vil blive styrket i deres syn på Trump.

Der hvor Comeys udtalelser kan gøre en reel forskel, er hos de vælgere, som ikke tilhører et parti, fortæller Steffen Kretz.

- Her er mange usikre på, hvem de skal tro, og her kan Comey rykke ved en stor gruppes holdninger.

Ingen alvorlig fare på færde

Det er som sagt langt fra første gang, at James Comey får præsidentens blod i kog, og også denne gang har Comeys udtalelser i forbindelse med boglanceringen gjort Donald Trumps Twitter-konto rødglødende.

Men selvom Comey-sagen fjerner Trumps opmærksomhed fra vigtige udenrigspolitiske spørgsmål som Syrien og Nordkorea, så er det også den største skade hans kommentarer kan forvolde, vurderer Steffen Kretz.

- Der er ikke noget i Comeys bog, som kan fælde Trump. Faren for Trump ligger stadig i den særlige anklager Robert Muellers Ruslands-efterforskning, som nu er helt inde i Trumps intime sfære med ransagningen af Trumps advokats kontor og hjem i sidste uge.

- Det er den undersøgelse, som har potentialet til at bringe Trump til fald, siger han.

Facebook
Twitter