Korrespondent: Tyrkiet er kansler Merkels forpost

ANALYSE I dag mødes Angela Merkels med Tyrkiets stats- og regeringsledere, mens over 35.000 syriske flygtninge har forskanset sig ved grænsen til Tyrkiet.

Den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, og Tysklands kansler, Angela Merkel, under dagens besøg. (Foto: © ADEM ALTAN, Scanpix)

Den akutte flygtningekrise ved den syrisk-tyrkiske grænse føjer en ekstra dimension til de møder, som Tysklands kansler Angela Merkel i dag har med tyrkiske toppolitikere i Tyrkiets hovedstad Ankara.

I dag spiser kansleren frokost med den tyrkiske regeringsleder Ahmet Davutoglu. Og i eftermiddag skal hun så mødes med den tyrkiske præsident, Recep Tayip Erdogan.

Merkels forhåbning er, at tyrkerne holder det, de for længst har aftalt med EU, fortæller DR’s Tyskland-korrespondent, Michael Reiter fra Berlin – nemlig at sikre Tyrkiets grænse til Grækenland.

- Det har de ikke været gode til, for siden nytår har op mod 70.000 flygtninge og migranter krydset havet mellem Tyrkiet og Grækenland. Nu vil Merkel presse på, så Tyrkiet gør en ekstra indsats mod de mange menneskesmuglere ved grænsen til EU, fortæller Michael Reiter.

Noget for noget

Samtidig vil EU gerne have, at Tyrkiet for en stund åbner en del af grænsen til Syrien, så titusindvis af flygtninge fra Aleppo kan komme væk fra krigen. Men EU kan forvente flere krav fra Tyrkiet, hvis det ønske skal gå i opfyldelse, siger Michael Reiter.

- Det virker nærliggende, at jo flere flygtninge, der kommer ind i Tyrkiet fra Syrien, desto flere indrømmelser vil Tyrkiet have fra EU.

- Nu har man skrabet tre milliarder euro ind til Tyrkiet. Men tyrkerne har åbenbart allerede signaleret, at tre milliarder ikke er nok. Ifølge en tysk avis, så vil de have mindst fem milliarder, men det er EU umiddelbart ikke villig til at give dem, siger han.

Merkel under enormt pres

Mødet, som er det seneste i en lang række møder med regerings- og statsledere i Europa, er vigtigt for den tyske kansler, fordi de er hendes sidste halmstrå i flygtningekrisen, fortæller Michael Reiter.

- Hun er under enormt pres i Tyskland. 80 procent er uenige i hendes flygtningepolitik, men hun vil ikke lukke Tysklands grænser.

- Så hvis hun vil stoppe strømmen af flygtninge og migranter, så skal hun gøre det ved EU’s ydergrænser - frem for alt ved den tyrkiske. Og dermed bliver hun afhængig af Tyrkiets velvilje, siger han.