Korrespondent: Tyske socialdemokraters sammenbrud gør nyvalg 'ret sandsynligt'

Det kan ende med valg før tid i Tyskland efter SPD-formand Andrea Nahles afgang, vurderer DR's Michael Reiter.

Andrea Nahles træder officielt tilbage som formand for SPD i løbet af mandagen. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

Det tyske socialdemokrati, SPD, er i knæ, vælgerne flygter fra partiet, og i dag har formand Andrea Nahles meddelt, at hun trækker sig fra posten.

De seneste meningsmålinger viser, at opbakningen i befolkningen bliver ved med at skrumpe og nu er nede på 12 procent, og ved det netop overståede europaparlamentsvalg blev det også til en svidende vælgerlussing.

Og det er ikke kun SPD, der kommer til at slås med følgerne af den nye udvikling, vurderer DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

Sandsynligvis nyvalg

Den rammer også CDU og kansler Angela Merkel, der sammen med det kristenkonservative søsterparti, CSU, udgør den anden halvdel af regeringskoalitionen i den såkaldte storkoalition.

DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

- Det er blevet meget mere sandsynligt, at det tyske regeringssamarbejde bryder sammen i kølvandet på Andrea Nahles afgang. Regeringen var i forvejen meget skrøbelig, og hun var en af de sidste fortalere i SPD for, at man skulle fastholde samlingsregeringen valgperioden ud til 2021, hvor der formelt skal være valg.

- Når hun går, og der kommer en ny formand til, så er det meget, meget sandsynligt, at socialdemokraterne vælger at forlade regeringen, og så er vi i en situation, hvor det er ret sandsynligt, at der bliver tysk nyvalg, og det kan allerede blive udskrevet i år, siger Michael Reiter.

De Grønne lurepasser

I Tyskland er der ikke tradition for mindretalsregeringer, og hvis SPD trækker sig fra regeringssamarbejdet, skal de kristenkonservative partier finde et nyt flertal.

En mulighed ville være sammen med partierne De Grønne og de liberale FDP, men det er tvivlsomt, om der overhovedet er interesse i et samarbejde fra den kant.

- Det er teoretisk muligt, men De Grønne står i meningsmålingerne til at blive det største parti i Tyskland, så de har ingen interesse i at støtte en regering, der fortsat er ledet af Angela Merkel. De ser gerne, at der kommer et nyvalg, siger Michael Reiter.

Merkels skygge

For SPD forestår nu arbejdet med at overbevise vælgerne om at vende tilbage til partiet, der i de bedste år på valgdagen fik krydset fra 40 procent af befolkningen.

Merkel har skygget for SPD, og det har kostet partiet. (Foto: ALLISON DINNER © Scanpix)

Siden 2005 har de tyske socialdemokrater i næsten ti år været i regering med CDU og CSU, hvor Angela Merkel har været den altoverskyggende hovedperson, og det har tæret på partiet.

- Man har ikke formået at træde ud af Angela Merkels skygge, selvom de har fået ført en række mærkesager ud i livet som lovgivning. Men hver gang er det alligevel Merkel og CDU, der er løbet med æren, vurderer Michael Reiter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter