Korrespondent: Uhørt eskalering af vold i Brasiliens fængsler

Alene i den seneste uge er over 100 indsatte blevet dræbt i en række fængselsoprør i Brasilien.

Pårørende venter på besked om deres familiemedlemmer efter det seneste fængselsoprør i Desembargador Raimundo Vidal Pessoa-fængslet i går. Fire blev dræbt i urolighederne. (Foto: Raphael Alves © Scanpix)

Året er begyndt særdeles blodigt i de brasilianske fængsler. På lidt over en uge er over 100 indsatte blevet dræbt i en hel række af fængselsoprør.

Det er desværre langt fra nyt med fængselsoprør i Brasilien, men omfanget den seneste uge er helt uhørt, fortæller DR’s korrespondent i Sydamerika, Kristian Almblad.

- I hele 2016 blev 372 dræbt i Brasiliens fængsler. Det er i sig selv et skræmmende tal naturligvis, men det vil altså sige, at i årets første uge er der allerede dræbt mere end en fjerdedel af alle dem, der blev dræbt hele sidste år.

- Hvorvidt det fortsætter med samme takt, aner vi ikke. Men vi kan i hvert fald se, at den almindelige brasilianer, der ellers næsten er vant til den her type nyheder, er meget oprørt over den her udvikling. Det er simpelthen en uhørt eskalering af volden i de brasilianske fængsler.

Ofrene for fængselsoprøret i Monte Cristo-fængslet i Roraima, som i fredags kostede 33 mennesker livet, transporteres væk fra fængslet. (Foto: Str © Scanpix)

Narkobander i krig

Selvom de brasilianske myndigheder undrer sig over timingen af oprørene, så er man ikke i tvivl om, at de er direkte afledt af verserende opgør mellem rivaliserende narkokriminelle grupper, der også bekriger hinanden udenfor fængslerne.

- Den her bølge af vold startede i et stort fængsel i byen Manaus midt i Amazonas, og her har vi øjenvidneberetninger fra fængslebetjente, der blev bedt om at holde sig i ro, mens medlemmer af en af de store bander med fuldt overlæg likviderede medlemmer af en rivaliserende bande.

De cirka 60 mennesker, der døde under oprøret i fængslet i Manaus, var stort set alle fra samme bande. Mange blev likvideret på brutal vis - nogle blev halshugget, mens andre fik skåret hjertet ud, og adskillige af de dræbte blev smidt ud over fængslets mur.

- De seneste dage har vi så set opgør i en række andre fængsler, og det kan meget vel være hævn fra massakren i Manaus, fortæller Kristian Almblad.

Kampklædte urobetjente på vej ind i Raimundo Vidal Pessoa-fængslet, hvor mindst fire indsatte i går blev dræbt under et oprør. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Ignoreret i årtier

Brasilien er på mange måder et moderne land, men landets fængsler er håbløst forældede og er blevet ignoreret af skiftende regeringer i årevis. Systemet er nedbrudt og samtlige af landets fængsler er overfyldte, fortæller Kristian Almblad.

- Det er ikke længe siden, jeg selv var på besøg i Sydamerikas største fængsel her i det sydlige Brasilien. Det er normeret til at modtage omkring 2.000 indsatte, men der sidder altså over 5.000.

- Bygningerne er ved at falde sammen, og vi ser mange gange celler med over 20 mænd stuvet sammen.

Fængslet i Manuas, hvor 60 blev dræbt, er bygget til 590 fanger, men huser omkring 2.000.

- Det er i sig selv med til at gøre de folk desperate, men antallet af fængselsbetjente er heller ikke fuldt med udviklingen, så ofte er de alt for få.

- Når først flere hundrede fanger sætter gang i et masseslagsmål eller henrettelser, så kan de reelt ikke gøre andet end at se til.

Langt, sejt træk venter

Brasiliens præsident, Michel Temer, har i de seneste dage haft travlt med at love flere penge til landets nedbrudte fængselsvæsen. Men det bliver en lang, sej kamp at få vendt skuden, siger Kristian Almblad.

- Det er mange, mange årtier, der skal laves om på, og når Michel Temer går ud og lover fem nye fængsler, så kan det give lidt over 1.000 pladser, men der mangler altså over 250.000 pladser, så det batter altså ikke ret meget.

Landets justitsminister, Alexandro de Moraes, gav i går ordre til at at sende føderale sikkerhedsstyrker til Staten Amazonas i et forsøg på at få lagt en dæmper på hævntogter og nye oprør.

- Men der er rigtig lang vej igen, og jeg tror desværre også, vi vil se flere blodige opgør de kommende dage og uger, siger Kristian Almblad.

Sagen kort

  • I løbet af de seneste uge er omkring 100 personer blevet dræbt i oprør i brasilianske fængsler, særligt i Amazonasregionen.

  • I går blev fire personer dræbt under uroligheder i Raimundo Vidal Pessoa-fængslet i Manaus.

  • Tre blev halshugget, mens den fjerde omkom af røgforgiftning i forbindelse med en brand.

  • Fredag den 6. januar døde 33 personer under et fængselsoprør i den nordlige stat Roraima.

  • Den 1. januar blev 60 personer dræbt under et oprør i Anisio Jobim-fængslet. Mange blive dræbt ved halshugning, får skåret hjerterne ud og bliver smidt over fængselsmuren.

  • Oprøret den 1. januar var det blodigste i et brasiliansk fængsel i over 20 år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter