Korrespondent: Uroligheder i Jerusalem og på Vestbredden er de værste i flere år

Seks personer har mistet livet, og militæret advarer om, at optøjerne vil eskalere, hvis ikke metaldetektorerne bliver fjernet.

Det har skabt vrede i den muslimske verden, at de israelske myndigheder har opstillet metaldetektorer ved Tempelbjerget i Jerusalem. (Foto: ATEF SAFATI © Scanpix)

Det udløste voldsomme uroligheder mellem israelere og palæstinensere, da Israel i sidste uge opstillede metaldetektorer ved Tempelbjerget i Jerusalem, hvor muslimernes hellige al-Aqsa-moské ligger.

Konflikten eskalerede yderligere i går, og seks personer - tre israelere og tre palæstinensere - har i det seneste døgn mistet livet. Samtidig er flere hundrede blevet såret i kampe, blandt andet på Vestbredden.

I dag er situationen stadig anspændt, fortæller Berlingskes mellemøstkorrespondent i Jerusalem, Allan Sørensen.

- Der er begravelser for de seks, som døde i angrebene, siger han til DR Nyheder og fortsætter:

- Urolighederne, som vi så i går, var de værste i flere år, og Israel har et massivt politiopbud i både Jerusalem og Vestbredden, hvor soldater sendt ud i et stort antal.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, meddelte i går aftes, at så længe den israelske regering nægter at fjerne metaldetektorerne, så nægter de palæstinensiske myndigheder at kommunikere med Israel.

Hvorfor har Israelerne sat metaldetektorerne op? De må have vidst, hvor meget vrede, det ville vække.

- Sikkerhedstjenesten og dele af det israelske militær argumenterer for, at de skal tages ned på grund af den tilspidsede situation, som de mener, kan blive endnu værre, hvis demonstrationerne fortsætter, siger Allan Sørensen.

Han forklarer, at det politisk set er en farlig sag for Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

I et angreb i sidste uge blev to israelske betjente skudt ved Tempelpladsen. Her blev der smuglet våben ind på pladsen, som blev brugt i angrebet.

- Det tolker israelerne som et skridt over den røde linje, siger Berlingskes mellemøstkorrespondent.

Facebook
Twitter