Korrespondent: Våbenhvile ser ud til at holde i Gaza

Det forestående Eurovision kan have motiveret Israel til at stoppe bombninger.

Et barn foran en bombet bygning i Gaza By. (Foto: MAHMUD HAMS © Scanpix)

De voldsomste kampe omkring den palæstinensiske enklave Gaza siden 2014 ser ud til at være stoppet.

Over 600 raketter fra Gaza og 350 bombninger fra Israel har de seneste to dage dræbt mindst 27 mennesker - 23 palæstinensere og fire israelere.

En tv-station, som Hamas-bevægelsen i Gaza kontrollerer, siger, at der er indgået en våbenhvile mellem den militante gruppe og Israel.

En palæstinensisk mand sidder mellem resterne af en bygning, som er blevet ødelagt af israelske bomber i Gaza By. (Foto: MOHAMMED SALEM © Scanpix)

Israel har ikke bekræftet, at der er indgået en aftale, men landets militær har ophævet sikkerhedspåbud til befolkningen i den sydlige del af landet.

- Det er sådan set ret almindeligt, at Israel ikke direkte bekræfter våbenhviler til at begynde med, fortæller Mellemøst-korrespondent i DR Nyheder, Michael S. Lund:

- Man venter og ser, om våbenhvilen holder, før man siger noget. Men Israel har indstillet bombningerne i Gaza, og man ophæver kun sikkerhedsrestriktionerne, hvis man regner med, at kampene er overstået i den her omgang.

Gengældelsescyklus

Både Hamas og Israel giver hinanden skylden for, at konflikten blussede op i fredags.

Israel siger, at man bombede to militante i Gaza som gengældelse for et angreb mod israelske soldater ved grænsen til Gaza. Men det angreb var i sig selv gengældelse for noget helt tredje, siger palæstinensiske grupper.

- Det er den gengældelsescyklus, vi ofte ser i konflikten mellem Gaza og Israel, siger Michael S. Lund:

- Men det handler også om politik. I den seneste måned har man forsøgt at indgå en våbenhvile i Gaza. Og her har de væbnede grupper i Gaza, Hamas og Islamisk Jihad, været meget utilfredse med vilkårene.

Israelere søger dækning under en luftalarm i byen Ashkelon i går. (Foto: AMIR COHEN © Scanpix)

De væbnede grupper mener for eksempel, at Israel ikke i tilstrækkelig grad har været villig til at løsne den blokade, som forhindrer varer og penge i at strømme ind i Gaza.

- Så bruger man raketterne som et forsøg på at presse Israel til at give indrømmelser, siger Michael S. Lund.

Eurovision lurer

Arbejdsmænd ses her i færd med at bygge scenen til Eurovision Song Contest i Tel Aviv. (Foto: AMIR COHEN © Scanpix)

Palæstinenserne har dog i øjeblikket et ekstra pressionsmiddel over for Israel: Eurovision Song Contest, som afvikles i Tel Aviv fra 14. til 18. maj.

- Israel har sagt, at melodigrandprixet ikke har nogen indflydelse på deres militære overvejelser, men det tror jeg ikke helt på. Det er en meget prestigefyldt begivenhed for israelerne.

- De har postet millioner af kroner i konkurrencen og vil gerne vise Israel fra en positiv side og tiltrække turister. Og her ville det jo se meget uheldigt ud, hvis der samtidig var krig i Gaza, og journalisterne stod og talte om sårede og dræbte i stedet for musik og udklædninger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter