Korrespondent: Voldsomme angreb presser præsident til at lægge sig fladt ned for Taliban

Den afghanske præsident har tilbudt Taliban fredsforhandlinger uden forbehold.

De seneste måneders voldsomme Taliban-angreb med høje dødstal i Afghanistan har lagt pres på landets regering. (Foto: MOHAMMAD ISMAIL © Scanpix)

Det er en presset mand, der lægger sig fladt ned, når Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, tilbyder den islamistiske gruppe Taliban at komme til fredsforhandlinger uden at stille modkrav.

Det siger DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar, der tidligere har været korrespondent i Afghanistan.

- Der er ikke krav om, at Taliban skal opgive angreb i store byer, der er ikke krav om, at de skal holde op med angreb mod den afghanske hær.

- Når den ene part lægger sig så fladt ned, så er det, fordi de har problemer og er villige til at gå meget langt, siger han.

Tilbuddet fra præsident Ashraf Ghani kommer i en åbningstale til en stor fredskonference om situationen i Afghanistan. Og freden i landet er mere end tiltrængt efter den årelange krig, som blandt andet danske og amerikanske styrker har været dybt involveret i.

Tvivlsomt om Taliban vil

Præsidenten har ikke bare tilbudt Taliban at melde sig under forhandlingsfanerne uden forbehold. Han tilbyder også bevægelsen at blive anerkendt som politisk gruppe, at løslade gruppens krigere fra fængsler og lade dem reintegrere i det afghanske samfund.

Taliban kontrollerede store dele af Afghanistan politisk fra 1996 til 2001, men har siden da fungeret som en militant bevægelse, der blandt andet får sine penge fra ulovlige aktiviteter.

Derfor er det også tvivlsomt, om gruppen vil tage imod præsidentens tilbud om at gå over til at være et politisk parti.

- Problemet for Taliban er, at de dybest set er en oprørsbevægelse, der altid har levet af at være i kamp, og i dag lever gruppen i høj grad af opiumsproduktion. Så spørgsmålet er, om de i virkeligheden er interesserede i at blive et politisk parti, fordi det vil betyde, at de måske er nødt til at afgive noget af den ulovlige opiumproduktion, siger Philip Khokhar og fortsætter:

- Taliban er drevet af nogle økonomiske motiver, der gør det svært for dem at sige, at de laver sig om til et almindeligt parti og stiller op til valget.

Angreb sætter pres på regeringen

De fleste internationale og alle danske kamptropper forlod landet i 2014, hvorefter den internationale indsats i landet har været fokuseret på at skabe stabilitet.

Men Afghanistan er langt fra blevet stabilt. I løbet af det seneste år har Taliban gennemført meget voldsomme angreb, hvor flere end hundrede personer er blevet dræbt i enkelte selvmordsbombeangreb.

Samtidig er gruppen tilstede i cirka 40 procent af de afghanske distrikter.

- Det gør presset på den afghanske regering meget, meget stort. Det er der ingen tvivl om, og det fornemmede jeg også sidst, jeg var i Afghanistan i oktober. Folk er ved at blive desperate, når man har bomber i Kabul, som dræber flere end 100 mennesker på et splitsekund, siger Philip Khokhar og fortsætter:

- Vi er ved et punkt, hvor den afghanske regering bliver nødt til at forsøge alle muligheder for at skabe fred i landet.

Mens Talibans fremfærd presser den afghanske regering, møder Taliban også modstand - særligt af USA, der i løbet af det seneste år har optrappet luftangrebene på gruppen.

Men på trods af amerikansk pres bliver det ikke nemt at lokke Taliban til forhandlingsbordet - eller at få gruppen til at blive der.

- I de 10 år, jeg har fulgt Afghanistan, har man talt om, at der skal forhandles med Taliban. USA har prøvet det. Den afghanske regering har prøvet det. Taliban vender altid til slagmarken.

Facebook
Twitter