Korrespondent: 'Xi Jinping er ved at sikre, han kan sidde, så længe han vil'

Forslag om kinesisk forfatningsændring bryder med traditionerne.

Præsident Xi Jinping har ikke tænkt sig at gå af foreløbig. Står det til ham, skal han have lov til at være præsident, indtil han ikke vil mere. (Foto: JASON LEE © Scanpix)

Det kinesiske kommunistpartis centralkomité vil fjerne en kort, men ret betydningsfuld sætning fra Kinas forfatning.

Den lyder sådan her: "skal ikke sidde mere end to fortløbende perioder".

Ryger sætningen, kan præsidenten få lov til at sidde på den magtfulde post i længere tid end de to perioder, som det er begrænset til i dag.

- Præsident Xi Jinping vil sikre, at han kan sidde, så længe han har lyst, lyder det fra DR’s Asien-korrespondent Philip Khokhar.

I øjeblikket er en præsidentperiode i Kina 5 år, og efter Xi Jinpings genvalg sidste år, vil hans præsidentperiode, som det ser ud nu, udløbe i slutningen af 2022.

- Men det har været åbenlyst længe, at han har lyst til at være præsident i mange perioder måske flere årtier, hvilket ellers er imod traditionen, siger DR’s korrespondent og fortsætter:

- Det er et brud med alle forskrifter, der er i kommunistpartiet, hvor man har forsøgt at undgå, at én person skulle blive for magtfuld, siger DR’s korrespondent.

Selvom det indtil videre kun er et forslag, kan præsident Xi Jinping ifølge Philip Khokhar godt begynde at forberede sig på flere år ved magten i Kina.

- Centralkomitéen kommer med den her udmelding nu, fordi folkekongressen, Kinas såkaldte parlament, som skal godkende forslaget, starter om en uge, og præsident Xi føler sig sikker på, at det vil blive vedtaget, og at det ikke vil møde modstand i partiet.

Ændring får markant betydning

Ifølge Philip Khokhar vil det kunne mærkes, hvis præsident Xi Jinpings præsidentperiode bliver forlænget.

- Det her er et Kina, som i den grad strammer grebet om kritikere, og man må sige, at det også her er åbenlyst, at Xi er en diktator, og det vil blive værre i de kommende år.

Dermed lever han ikke helt op til nogle af de forventninger, der var til ham, inden han satte sig tungt på posten som Kinas præsident:

- Da han kom til magten i 2012, var der mange, der troede, at han kunne være en kinesisk Gorbatjov, altså en person, som åbnede op, sådan som vi så det i Sovjetunionen tilbage i 90’erne. Han har i modsætning til Gorbatjov vist sig i højere grad at være en kinesisk Putin, en mand der vil magten resten af sin tilværelse.

Præsident Xi har taget meget magt til sig og gennemført et større opgør med modstandere i partiet, siden han kom til magten. Derudover har han øget censuren og lavet en strammere linje over for befolkningen.

Facebook
Twitter